Ehud Barak, mevcut hükümetin geleceğe yönelik net bir planı olmadan mücadele ettiğini belirterek, İsrail`in mutlak bir zaferden ziyade yenilgiye daha yakın olduğunu söyledi.

Ehud Barak uyardı

Israel Hayom gazetesine açıklamalarda bulunan Barak, “Gerçekler acıdır. İsrail 7 Ekim`de kazanmadı, devam eden savaşı da kazanmadı. Aslında, zaferden çok yenilgiye yakınız” dedi.

Rusya ve Çin'den dev tatbikat Rusya ve Çin'den dev tatbikat

Kuzeydeki çatışmaların tam ölçekli bir savaşa dönüşebileceği yönünde uyarıda bulunan Barak, böyle bir sonucu önlemek için ABD ve diğer ılımlı ülkelerle çalışmanın önemini vurguladı.

Kapsamlı bir savaşa ilişkin uyarılarını sürdüren Barak, İsrail`in ağır ve acı verici bir bedel ödeyeceği “stratejik bir hata”  ile karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Barak ayrıca, İsrail`in Hizbullah ile olası topyekün savaşa hazırlanması gerektiğini, ancak önceliğinin, esir takası anlaşmasını sonuçlandırmak ve daha fazla tırmanıştan kaçınmak olduğunu vurguladı. Barak`a göre, Gazze`deki durumu bir esir anlaşmasıyla yatıştırmak, kuzeydeki gerginliğin azalmasına katkı sağlayabilir.

İsrail eski başbakanı son olarak, İsrail rejimine, tüm tutsakların takası anlamına gelse bile, bir esir değişim anlaşması yapmaları ve Gazze`deki savaşı durdurmaları çağrısında bulundu.

Gantz de uyardı

Kuzeydeki gelişmelere ilişkin bir uyarı da eski savaş kabinesi üyesi ve İsrail ana muhalefet lideri Benny Gantz`den geldi. Gantz, İsrail`in odağını Hizbullah`a ve Lübnan sınırına çevirmesi gerektiğini söyleyerek “bu konuda geç kaldık” uyarısında bulundu.

Gantz`in yaptığı bir açıklamada, “kuzeyin zamanı geldi ve aslında bu konuda geç kaldığımızı düşünüyorum” ifadesini kullandığı kaydedildi.

Times of ısrael gazetesinin aktardığına göre Gantz, rejimin kuzey yerleşimlerini büyük kısmını tahliye etmekle hata yaptığını savunarak, “Gazze`de istediğimiz her şeyi yapabiliriz. Esirlerimizi kurtarmak için bir anlaşma yapmaya çalışmalıyız ama önümüzdeki birkaç gün ya da birkaç hafta içinde bunu başaramazsak kuzeye gitmeliyiz,` ifadelerini kullandı.

Bununla beraber Gantz`in,  “gerekirse Lübnan devletini vurabilecek durumdayız” dediği aktarıldı.

Editör: Burçin Çelikkol