Eğitimde Dönüşüm Kaçınılmaz Yelkenci, konuşmasında özellikle ortaokuldan liseye ve liseden yükseköğretime geçiş süreçlerinin öğrenci merkezli bir yapıya kavuşmasının önemini vurguladı. Mevcut sistemin öğrenciyi tüm boyutlarıyla ele alan bir yaklaşımla güncellenmesi gerektiğini ifade eden Yelkenci, "Eğer bu değişiklikler bugün yapılmazsa, gelecekte daha zorlayıcı sonuçlarla karşılaşabiliriz" dedi. Bakan Yardımcısı ayrıca, 4+4+4 eğitim modelinin son dört yılının yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sınav Sisteminde Dijitalleşme Vurgusu ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy ise sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sınav sisteminde dijitalleşmenin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. ÖSYM olarak uluslararası standartlara uygun adımlar atıldığını söyleyen Ersoy, "Bu yıl 68 farklı sınav gerçekleştireceğiz ve 13 milyon adaya sınav uygulayacağız" dedi. Ayrıca e-sınav sisteminin yaygınlaştırılması konusunda çalışmalara hız verileceğini aktardı.

Usta öğreticilere maaş müjdesi! Yeni bütçe ile sorun ortadan kalkacak Usta öğreticilere maaş müjdesi! Yeni bütçe ile sorun ortadan kalkacak

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Bakan Yardımcısı Yelkenci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne de değinerek, bu modelin beceri temelli bir program olarak tanımlandığını söyledi. Öğrencilerin düşünce, sosyal, duygusal ve okur yazarlık becerilerini geliştirmenin öncelikli hedeflerden biri olduğunu belirten Yelkenci, eğitimde süreç odaklı bir ölçme ve değerlendirme anlayışına geçileceğini açıkladı.

Sempozyumun diğer konuşmacılarından Prof. Dr. Matthias Von Davier de eğitimde ölçme ve değerlendirmenin uluslararası düzeyde takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitimde kapsamın genişletilmesi gerektiğini belirten Davier, "Ülkelerin eğitim çalışmalarını yakından izlemek büyük önem taşıyor" dedi.

Üç gün sürecek olan sempozyumda, dijitalleşme, yapay zeka ve eğitimdeki yeni yaklaşımlar tartışılacak.

Editör: Elif Erbay