Haber Merkezi - Ercan Çankaya
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamayla devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kaldırıldığını duyurmuştu. Vakıf üniversitelerinin de gelecek yıl programlarını bu karara yönelik yapmaları istenen açıklamada, vakıf üniversiteleriyle ilgili kesin bir yol haritası belirlenmemişti. Öte yandan, geçen yıl yaklaşık 80 bin öğrenci ikinci öğretim programlarına yerleşmişti.
Samimi Haber olarak ikinci öğretimin kaldırılması kararının yüksek öğretimi nasıl etkileyeceğini Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak’la konuştuk.
İstihdam odaklı bir eğitim için kamusal istihdam olanakları yaratılmalı
İkinci öğretimin vakıf üniversitelerinde henüz kesin olarak kaldırılmadığına dikkat çeken Eğitim Sen Başkanı Irmak, üniversitelerin ikinci öğretim programlarında daha çok gündüzleri çalışmak durumunda kalan maddi olanakları kısıtlı öğrencilerin okuduğunu belirtti. Bu kararın çalışmak zorunda oldukları için ikinci öğretim seçen öğrencileri olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Öte yandan eğitimde bir planlama sorunu olduğuna da dikkat çeken Irmak, giderek artan üniversite ve nitelikli işsiz sayısına karşı iktidarın bir önlem almaya çalıştığını belirtti. Alınan bu önlemin nitelikli işsiz sorununa çözüm olmayacağını dile getiren Irmak, önceliğin istihdam odaklı bir eğitim için kamusal istihdam olanakları yaratılması olduğunu, fakat bunun da yaratılamadığını vurguladı.
Somut veriler üzerinden planlama yapılmıyor
Üniversite sayısının çok arttığını, her yere vakıf üniversiteleri açıldığını belirten Eğitim Sen Başkanı, öte yandan eğitimin hiçbir kademesinde somut veriler üzerinden planlama yapılmadığını belirterek meslek liseleri örneğini verdi. Irmak, meslek liselerindeki öğrencilerin staj adı altında haftada bir gün okula giderek dört gün çalıştıklarını, ama neticede onların da işsiz kaldığını vurguladı.
Esas problemin eğitimin piyasaya açılması, kamusal planlama yapılmaması olduğunu vurgulayan Irmak, ikinci öğretimin kaldırılmasının sonuçları itibarıyla yüksek öğretim açısından olumsuz olduğunu açıkladı.