Son araştırmalara göre, günde bir bardak veya daha fazla %100 meyve suyu içmenin, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde hafif bir kilo artışı ile ilişkilendirildiği ortaya çıktı. Bu bulgular, JAMA Pediatri dergisinde yayımlandı ve büyük miktarda kalori almanın ve kan glukozunda artışa neden olmanın kolaylığına dikkat çekiyor.

Sivrisineklere dikkat! Salgına yol açabilir Sivrisineklere dikkat! Salgına yol açabilir

Araştırma, doğrudan bir nedensellik ilişkisi kurmasa da, klinik gözlemlerle uyumlu bulunuyor. Özellikle, Amerikan Pediatri Akademisi, çocukluk obezitesi ve diş sağlığı sorunlarıyla ilgili endişeleri nedeniyle bebekler için meyve suyundan kaçınılmasını, 1 ila 6 yaşındaki çocuklar için alımın sınırlanmasını ve yetişkinlerin/gencin günde en fazla 8 ons ile sınırlanmasını önerdi.

Araştırma, meyve suyunun vücut üzerindeki etkilerinin, tam meyvelerde bulunan lif ve sindirimi etkileyen yapısal bileşenlerin eksikliği nedeniyle farklı olduğuna vurgu yapmaktadır. Her ekstra meyve suyu içme servisinin, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde hafif bir vücut kitle indeksi (VKİ) artışı ile ilişkilendirildiği belirtiliyor.

Uzmanlar, meyve suyunun günlük bir sağlık içkisi yerine, ara sıra bir atıştırma olarak görülmesini öneriyor. Bu bulgular, meyve suyu tüketimine daha dikkatli bir yaklaşım benimseme konusunda toplumda farkındalık oluşturabilir.