Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ABD ve Rusya’ya sert çıktı Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ABD ve Rusya’ya sert çıktı

Çocuksuz yaşam propagandasına karşı yasa

Rusya’da, çocuksuz yaşamı teşvik eden eylemler ile bunları yaptığı tespit edilen kişilerin ağır para cezalarıyla engellenmesini öngören bir yasa hazırlandı.  

Parlamentonun alt kanadı Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin, parlamenterlerin internette, filmlerde, reklamlarda veya medyada "çocuk sahibi olmayı bilinçli olarak reddetmeyi" teşvik eden her türlü propagandayı yasaklamak için yasa tasarısını incelemeye başladığını söyledi.

Rusya'nın resmi istatistik kurumu Rosstat tarafından yayınlanan verilere göre, 2024 yılında dünyaya gelen çocuk sayısı 2023 yılının aynı dönemine kıyasla 16.000 daha az doğum gerçekleşti.

Doğum düştü, ölüm arttı

Bu verilerle, Rusya'da doğum oranının son çeyrek yüzyılın en düşük seviyesine gerilediği ölüm oranlarının ise arttığına dikkat çekildi. Ayrıca Moskova ve Kiev’in devam eden savaşının sona erecek gibi görünmediğini bildiren yetkililer konuya acil müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.

Volodin, ülkede "çocuksuz hareket" olarak tanımladığı grupları, bazı kadınları çocuk sahibi olmaktan alıkoymak ve aile kurumunu değersizleştirmekle suçladı.

Volodin, "Sosyal ağlardaki gruplar ve topluluklar sıklıkla annelik ve babalığa karşı saygısızlık, hamile kadınlara ve çocuklara, ayrıca kalabalık aile üyelerine karşı saldırganlık sergiliyor" dedi.

Volodin, yasa tasarısında "çocuksuz yaşam" propagandası yapan kişilere 400 bin ruble, devlet görevlilerine 800 bin ruble ve şirketlere 5 milyon rubleye kadar para cezası verileceğini söyledi.

Putin: En az 3 çocuk

Devlet Duması Aileyi Koruma Komitesi Başkanı Nina Ostanina, Rusya'da doğum oranını arttırmak için "özel bir demografik operasyona" ihtiyaç olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, kadınlara seslenerek Rusların geleceğini güvence altına almaya yardımcı olmalarını ve en az 3 çocuk yapmalarını istedi.

Putin, çökmekte olan Batı ile varoluşsal bir mücadele içinde olan Rusya'yı, "geleneksel değerlerin" kalesi olarak gösterdi.

Editör: Burçin Çelikkol