ABD Başkanı Donald Trump, “Tüm NATO ülkelerinden savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarmalarını isteyeceğim, bu zaten yıllar önce olması gereken bir seviyeydi” dedi.

TRUMP NATO ÜYELERİNİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) konuşma yapan ABD Başkanı Trump, NATO müttefiki ülkelerden savunma harcamalarını artırmalarını talep edeceğini açıkladı.

Suudi Veliahtı bin Selman Trump`ın istediğinin fazlasını verdi Suudi Veliahtı bin Selman Trump`ın istediğinin fazlasını verdi

Trump, “Tüm NATO ülkelerinden savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarmalarını isteyeceğim. Bu zaten yıllar önce olması gereken bir seviyeydi. Sadece yüzde 2 seviyesindeydi ve çoğu ülke ben göreve gelene kadar bunu dahi ödemiyordu. Bu konuda ısrar ettim ve ödediler. Çünkü açıkçası aradaki farkı ABD ödüyordu ve bu ABD açısından adil değildi" dedi.

Başkanlığının ilk döneminde de NATO’nun tüm masraflarını biz karşılıyoruz diyerek harcamaları arttırma konusunda baskı yapan Trump’ın, yeni döneme başladığı ilk günden itibaren yaptığı açıklamalarında tutumunu değiştirmediği görüldü.

Avrupalı liderler, Trump’ın bu tutumundan rahatsız olsalar da Trump söylediklerinde ısrar etti.

MACRON ESKİ TUTUMUNA DÖNDÜ

Trump’ın bu ısrarlı tutumuna Avrupalı liderler arasında en fazla itiraz eden ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu.

Macron, ABD’de Trump göreve gelir gelmez yaptığı ilk açıklamasında, Avrupa’yı “uyanmaya ve güvenliği için ABD’ye olan bağımlılığını azaltmak amacıyla savunmaya daha fazla harcama yapmaya” çağırdı.

Daha önce 2019’da “Nato’nun beyin ölümü gerçekleşti” deme noktasına gelen Macron, 2021’de bu söylemini değiştirmiş, Trump’ın yeniden başa geçmesiyle de washington`ın yeni dış politikasına atıfta bulunarak, bunun “Avrupa için stratejik bir uyanış çağrısı fırsatı” çıkışı yaptı.

Macron konuşmasında, `Amerikan müttefikimiz Akdeniz’deki savaş gemilerini çekerse yarın Avrupa’da ne yapacağız? Savaş uçaklarını Atlantik’ten Pasifik’e gönderirlerse? ` diyerek, Fransa ve Avrupa’nın değişen tehditlere ve değişen çıkarlara uygun hareket etmesi gerektiğini savundu.

RUTTE: HARCAMALARIN ARTMASI GEREKLİ

İttifakın başına geçen yeni Genel Sekreter Mark Rutte de önceki lider Jens Stoltenberg gibi idareci rolünü gösterdi.  

Genel Sekreter Rutte, Ukrayna’nın savaşı kaybetmesi durumunda NATO’nun caydırıcılığını yeniden tesis etmesinin trilyonlara mal olabileceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) çerçevesinde gerçekleştirilen Ukrayna konulu panelde yaptığı konuşmasında, üye ülkelere savunma harcamalarını artırma çağrısında bulundu.

Ukrayna’ya destek sağlayan ülkelerin bu desteği artırmaları gerektiğini vurgulayan Rutte, “Savaşın seyrini değiştirmemiz gerekiyor. Cephe hattı yanlış yönde ilerliyor” dedi.

“JEOPOLİTİK ÇATIŞMA” VAR

Batı ülkelerinin 21. asırda bir ülkenin diğerini işgal ederek sömürgeleştirmesine izin veremeyeceğini söyleyen Rutte, “O günler geride kaldı ve bu durumun böyle kalmasını sağlamalıyız. İkincisi, Çin, Kuzey Kore, İran ve Rusya bu konuda hep birlikte çalışıyor ve bu durum, bu çatışmanın sadece Avrupa’ya özgü olmadığını, küresel bir mesele olduğunu ve söz konusu olanın jeopolitik bir çatışma olduğunun kanıtıdır” dedi.

Ukrayna’da Rusya’nın zafer kazanmasının sonuçlarının Ukrayna’nın çok ötesinde etki oluşturacağına ve dünyanın en büyük askeri ittifakı NATO’nun gücünü ve güvenilirliğini zayıflatacağına dikkat çeken Rutte, “Eğer Ukrayna kaybederse, NATO’nun caydırıcılığını yeniden tesis etmek için ödememiz gerekecek bedel, halihazırda savunma harcamalarını ve sanayi üretimini artırmamız için harcamayı düşündüğümüzden çok, çok daha yüksek bir bedel olacak. Bu milyarlarla değil, trilyonlarla ölçülecek bir ilave bedel olacak” şeklinde konuştu.

Rutte ayrıca ABD’nin yeni Başkan Donald Trump yönetimi altında Ukrayna’ya silah desteğini devam ettirmesi halinde, bunu Avrupalıların finanse etmeye hazır olduğundan kesinlikle emin olduğunu söyledi.

Rutte, “Ukrayna konusunda ABD’nin sürece dahil olmaya devam etmesi ve barış müzakereleri başladığında Ukrayna’nın güçlü bir konumda olmasını sağlamak için elinden gelenin en iyisini yapmaya devam etmesi gerekiyor. Ancak Avrupalılara şunu söyleyebilirim, yeni Trump yönetimi, Ukrayna’ya savunma sanayisi açısından yardım sağlamaya devam etme konusunda istekli olursa, Avrupalılar bunun finansmanını üstlenecektir. Bundan tamamen eminim. Bunu yapmaya istekli olmalıyız çünkü şu anda ABD, Avrupa’dan daha fazla ödeme yapıyor ve Trump, bu husustaki tepkilerinde haklı. Tamam, bu küresel bir çatışma ancak her şeye rağmen Ukrayna, ABD’ye değil Avrupa’ya daha yakın” dedi.

RUTTE, TRUMP’I ÖVDÜ

NATO Genel Sekreteri Rutte, CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada ise Rusya’yı Ukrayna’daki savaşı sona erdirmemesi durumunda yüksek düzeyli yaptırımlar ve ilave gümrük vergisi ile karşılaşabileceği konusunda uyaran Trump’ın tavrını övdü.

Rutte, “Trump’ın Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulama konusundaki tavrından çok, çok mutlu oldum. Rus ekonomisinin son derece kötü durumda olduğunu biliyoruz ve yaptırımların faydası olacaktır” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri, Avrupa’nın da Rusya’ya yaptırımları artırarak Rus ekonomisini etkileme ve Rusya’nın savaş bütçesini azaltma çabası içerisine girmesini umut ettiğini söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol