Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin istikrara kavuşmasına katkı sağlamak amacıyla ülkeye verdiği desteği potansiyel olarak iki katına çıkarmak için görüşmeler yürütüyor.

Bloomberg'te yayınlanan habere göre, bu görüşmeler Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan 17 milyar dolarlık mevcut programına ek olarak, önümüzdeki üç yıl içinde 18 milyar dolara kadar taahhütte bulunmasını içeriyor.

BAKANLIKTAN RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI

Bu finansman, hükümete doğrudan kredi sağlamanın yanı sıra özel sektöre de destek sunmayı içerebilir. Ancak konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Bu anlaşmanın, yeni ekonomi yönetimi olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a güvenoyu olduğu düşünülüyor.

EN BÜYÜK FİNANSMAN KAYNAĞI OLABİLİR

Ayrıca, Dünya Bankası ile Türkiye arasındaki bu olası anlaşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ziyareti sonrasında ülkeye sağlanan en büyük finansman kaynağı olabilir.

Bununla birlikte, Dünya Bankası'nın sağlayacağı 18 milyar dolarlık finansmanın üçte ikisinin özel sektöre doğrudan yatırımlar ve garantiler için ayrılması beklenirken, geri kalan kısmının hükümete doğrudan borç verilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, yeni fonların bir kısmının, 6 Şubat depremleri tarafından etkilenen bölgelerin yeniden inşasında kullanılması planlanmaktadır. Dünya Bankası, başlangıçta deprem sonrası hasar maliyetini 34 milyar dolar olarak tahmin etmişti, ancak yeniden inşaat maliyetinin bu rakamın çok üzerinde olabileceği belirtiliyor.