ELİF ERBAY  - HABER MERKEZİ

Ev kiralamak ya da satın almak isteyenler dikkat! İnternette birçok sahte ilan yer alıyor. Bu sahte ilanlar ile "uygun fiyatlı" evler yayınlanıyor ve ardından kapora talep ediliyor. Birçok vatandaşı mağdur eden bu yöntem hakkında Gayrimenkul Uzmanı Güldeniz Başıbüyük uyarılarda bulundu. 

Bakan Şimşek açıkladı! Enflasyon o tarihte yüzde 17'ye düşecek.. Bakan Şimşek açıkladı! Enflasyon o tarihte yüzde 17'ye düşecek..

Kurumsal yerlerle çalışmak önemli

Ev satın almak ya da kiralamak isteyen vatandaşların internetten araştırma yaparken kurumsallığa dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Başıbüyük "Kurumsal yerlerde çalışanlarla çalışırlarsa, öncelikle böyle bir sıkıntıyla karşılaşmazlar. Sitelerin ve son alıcının yetki belgelerini istemeleri gerekiyor. Yani yetki belgesi var mı, yok mu buna bakmaları lazım. Bunu nereden kontrol edecekler? İlanlardan ya da doğrudan sorarak öğrenebilirler. Zaten ilanlarda da genellikle yer alır. Yetki belgesi numarası var mı, tescil numarası mevcut mu, bunlara dikkat etmeliler." dedi

Evi göstermeden kapora talep edilmez

Kurumsal gayrimenkul şirketlerinin evi göstermeden, alıcıyla buluşmadan kapora talep etmeyeceğine değinen Başıbüyük, "Görmeden kapora talep etmiyoruz. Bu zaten bizim için de doğru bir şey değil. Neden kapora talep edelim ki? Önce gelsin, daireyi görsün ve biz de onu görelim. Biz her kiracıya daireyi vermiyoruz. Satılık işlemlerinde de şartlar nedir, alabilecek mi, banka kredisi mi kullanacak? Bir de alım satım sözleşmesini mal sahibi ile birlikte yapıyoruz ve kaporayı da o şekilde alıyoruz. Aldığımız kaporayı da şirket hesabına yatırıyoruz, çünkü fatura kesiyoruz. Bu nedenle, kurumsal yerlerde çalışan kişilerin bu tür şeylerle karşılaşma ihtimali çok düşük." ifadelerine yer verdi.

Çok düşük fiyatlara aldanmayın!

Başıbüyük, ev kiralamak ya da satın almak isteyenlere fiyat konusunda da dikkatli olmalarını söyledi. Uygun fiyatlı ev arayan vatandaşlar güncel durumu ve rayiç bedelleri araştırması büyük önem taşıyor. Uzmanı, mantıksız fiyatlardan uzak durulması gerektiğini "Bölgede bir fiyat vardır. İnternetten satılan ucuz ürünler neden ucuz? Çünkü bir şeyin bir maliyeti vardır. Eğer kira bedelleri belirli bir seviyedeyken, bu kadar uygun bir fiyat teklif ediliyorsa şüphelenmek gerekir. Zaten herkesin bunu fark etmesi lazım." şeklinde açıklıyor. 

Ev satın alacak ya da kiralayacak vatandaşların dolandırılmamak için kurumsal yerler ile çalışması önemli. Bunun yanı sıra hiçbir şekilde yalnızca internet üzerinden iletişime geçilen kişilere kapora yatırmamaları bu tür durumları önleyecektir. 

Editör: Haber Merkezi