Engelli vatandaşla normal vatandaşın emekli olma durumları aynı değildir. Bu sebeple doğuştan engelli memurlar ne zaman emekli olabilirler?  sıkça araştırılan bir konu haline gelmektedir. Engelli vatandaşlara yönelik olarak emeklilikle ilgili pek çok farklı imkanlar sunulmaya devam ediliyor. Engelli memurların emekli olması için yaş şartı devreye girmektedir. Engelli kadın ile erkek arasında yaş farkları olduğunu söylemeliyiz. 2021 yılında düzenlenen değişiklikler neticesinde ise engelli bir kadın memur 58 yaşında emekli olmaktadır.  Engelli erkek memur ise 60 yaşına geldiği zaman memur olma hakkına sahip olacaktır.

Engelli olan memurun emekli olması içinde aynı zamanda iş gücünün yüzde 60’nı kaybetmiş olmasına bakılacaktır. Prim ve ödeme günleri işin içine katıldığında işgücü yüzdesinin son derece önem arz ettiğinin altını çizmeliyiz.

Engelli  Memur İçin Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Doğuştan Engelli Memurlar Ne Zaman Emekli Olabilirler? Engelli memurların emekliliği ile ilgili olarak yeni düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre emekli olabilmesi içinde bazı şartları taşıması gerekmektedir. Engelli memur için emekli olma şartları nelerdir şu şekilde bir sıralama yapabiliriz:
  • Doğuştan engelli olan vatandaşlarda pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.
  • İşin zorluk sürecine bağlı olarak emeklilik olma ile ilgili kolaylıklar sağlanır
  • Engelli memurun emekli olması için sigortalılık süresi, yaş ve prim günü gibi toplamda üç şart bulunduğunu söylememiz gerek.
Engelli memurlar için 2008 öncesi sigortalı olanlar ile 2008 sonrası sigortalı olanlarda emeklilik için yaş farklılığı söz konusu olmaktadır. 1 Ekim 2008 yılından önce iş hayatına başlamış olan engelliler içinde rapor tarihi son derece önemli olacaktır. Çalışmaya başlamadan önce ise istenen kusur oranı ise %40’ın altına düşmemesidir.

Engelli Memurlar Kaç Gün Primle Emekli Olur?

Engelli memurun emekli olması için prim günü oldukça önemlidir. Prim günü tamamlandıktan sonra ise kadınlarda 58, erkeklerde de 60 yaşına gelen engelli memurlar emekli olacaktır. Fakat emeklilik ile sıkıntı çıkmaması için engelli memurun en az 18 sene boyunca sigortalı olarak çalışması gerekmektedir. 4680 gün ve sigorta primlerinin yatırılmış olması sorunsuzca emekli olmasını sağlayacaktır. Doğuştan engelli memurlar ne zaman emekli olabilirler? tüm bu bilgiler ışığında şartları yerine getirerek emekli olabilir.