ELİF ERBAY / HABER MERKEZİ

Dilan Polat ve Engin Polat çifti bir yıldır gündemimizi meşgul etmeye devam ediyor. Lüks hayatları ile sosyal medyada milyonlarca takipçiye ulaşan çift kara para aklama suçu ile yargılanıyor.

Sevenleri olduğu kadar sevmeyenleri de olan Polat çiftinin suçsuz olduğunu savunan bir kitle de yok değil. Dün Dilan Polat'ın tahliye olmasının ardından sosyal medya adeta yıkıldı. Sevenleri onlarca paylaşımda bulundu. Diğer taraftan ise 40 yıl hapis cezası istenen Dilan Polat'ın 9 ayda tahliye olmasına tepki gösterenler de oldu. Ardından bugün içinse Engin Polat'ın da tahliye olacağı haberleri yayılmaya başladı. Peki bu durumun altında yatan sebep ne? İşte Avukat Hadi Dündar bu olayı Samimi Haber'e değerlendirdi.

Dava hala devam ediyor

Dilan Polat tahliye olsa da davanın hala devam ettiğine değinen Hadi Dündar "Bu davanın hala devam ettiğini, henüz nihai bir sonuca varılmadığını netleştirmemiz gerekiyor. Sanık her ne kadar şu an cezaevinden tahliye edilmiş olsa da, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılama süreci sonunda bir ceza alırsa ve bu ceza üst mahkeme tarafından onaylanırsa, tekrar cezaevine girecek. Tahliye kararı, yalnızca geçici bir tedbir niteliğinde." dedi.

Tutuklamanın amacının delil ve şahitlerin objektifliğinin etkilenmemesi olduğunu belirten Dündar "Tutuklama, delillerin karartılmaması, tanıklar üzerinde baskı kurulmaması ve sanığın yurt dışına kaçmaması gibi nedenlerle uygulanır. Eğer yargılama sonunda sanığın suçlu olduğu tespit edilirse, adaletin yerini bulması amacıyla bu tedbir uygulanır. Dolayısıyla, mahkeme sonunda bir ceza çıkarsa, sanık zaten cezaevinde olacaktır. Aksi takdirde, serbest bırakılır." ifadeleriyle konuşmasına devam etti.

Duruşmaya az kala  verilen tahliye akıllarda soru işareti bıraktı

Dilan Polat'ın 4 Eylül'de gerçekleşecek olan duruşmasına günler kala bu kararın akıllarda soru işareti oluşturduğunu söyleyen Dündar "Bu noktada dikkat çekici bir durum var: Mahkemenin tarihi 4 Eylül olarak belirlenmiş durumda. Yani duruşmaya sadece 10-15 gün kala tahliye kararı verilmesi, akıllara bazı soru işaretleri getiriyor. Tutuklamanın amacı, ilk duruşmada tarafları ve tanıkları dinleyip, sanığın üzerlerinde baskı kurmasını engellemektir. Peki, ne değişti de duruşmaya bu kadar kısa bir süre kala tahliye kararı verildi?" dedi.

Parası olan erken mi çıkıyor?

Avukat Hadi Dündar bu olayın kamuoyunda oluşturabileceği algıyı "parası olan cezaevinden erken çıkıyor" şeklinde değerlendirdi. Kara para aklama suçundan yargılanan Dilan Polat'ın tahliyesinin oluşturacağı algıyı "Bu, hukuk sistemimizde sıkça karşılaştığımız bir durum değil. Ayrıca MASAK raporuna bakıldığında, ciddi bir para giriş çıkışı olduğu görülüyor. Burada, suç gelirlerinin aklanmasına yönelik bir soruşturma kapsamında açılmış bir dava ve vergi kanununa muhalefet nedeniyle de bir yargılama söz konusu. Ciddi miktarlardan bahsediyoruz. İstenen ceza üst sınır olarak 40 yıla kadar çıkabilir. Böyle bir durumda, kamuoyu "parası olan cezaevinden erken çıkıyor" algısını oluşturabilir.

Önemli olan, kamu vicdanının zedelenmemesidir. Medyaya yansıyan olaylar her ne kadar hukuk sistemini etkilememesi gerekse de, kamu vicdanı diye bir olgu vardır. MASAK raporu çıktığında, rapor doğrultusunda karar verilseydi ve suç unsuru bulunmadığı belirtilerek sanık tahliye edilseydi, kamuoyundaki algı farklı olurdu. Ancak duruşmaya 10-15 gün kala böyle bir tahliye kararı verilmesi, hukuk sistemimizde alışık olmadığımız bir durum." şeklinde anlattı. 

HSK soruşturma başlatabilir

Bu noktada soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini belirten Dündar "Bu noktada, soru işaretlerinin giderilmesi gerektiği aşikar. Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) bu konuda bir soruşturma başlatma ihtimali de bulunuyor. Bu kararı veren ana mahkeme değil, başka bir ağır ceza mahkemesi. Yargılama bitmiş durumda değil, sadece tahliye kararı verilmiş durumda. Ancak 4 Eylül'den sonra yargılama devam edecek. Eğer yargılama sonunda bir ceza çıkarsa ve bu ceza kesinleşirse, sanık tekrar cezaevine girecek." diyerek HSK'nın bu konu hakkında bir soruşturma başlatabileceğine değindi. 

Bülent Arınç "toplumsal çürüme var" dedi! "Vakit daralıyor..." Bülent Arınç "toplumsal çürüme var" dedi! "Vakit daralıyor..."

Engin Polat da tahliye edilecek mi?

Dilan Polat'ın tahliyesinin ardından "Engin Polat da tahliye edilecek" söylentileri dolanmaya başladı. Bu söylentileri sorduğumuzda Av. Hadi Dündar Engin Polat'ın da tahliye olmasının mümkün olduğunu "Tutukluluk bir tedbir olduğundan mahkemenin vereceği karara bağlı. Ancak bu kadar ciddi suçlarla yargılanan kişilerin bu kadar kısa sürede tahliye edilmesi, hukuk sistemimizde sık karşılaştığımız bir durum değil. Bu süreç, beraberinde soru işaretlerini de getirecektir.

Dosya mümkün mertebe hafifletildi

Bu davada önemli olan, suç gelirlerinin aklanması ve bu paraların kime ait olduğu sorularının cevaplanmasıdır. Ancak, Engin Polat örgüt yöneticisi olarak gösterildi ve dosya mümkün mertebe hafifletildi. Bu soruların yargılama sürecinde cevaplanması gerekecek, ancak soruşturma aşamasında da cevaplanmış olması gerekirdi." sözleriyle ifade etti.

Editör: Haber Merkezi