Mesude Erşan'ın haberine göre sağlık alanında faaliyet gösteren 19 sendika ve iki aile hekimliği derneklerinin katılımıyla kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM), enflasyonist ortama bağlı olarak yaşanan ekonomik sıkıntılara karşı bir araya gelerek, 1 ve 2 Ağustos tarihlerinde tüm yurtta iş bırakma kararı aldı.

SABİM, mevcut sağlık sisteminin işlevsizliğini ve ekonomik sorunların dayanılmaz boyutlara ulaştığını vurgulayarak, yetkili sendikaların sorunlara çözüm bulmada yetersiz kaldığını düşündüklerini belirtiyor. Bu nedenle, sendika ve federasyonlar birlikte hareket etme kararı alarak SABİM çatısı altında toplandı. Amacı, sağlık sisteminin zor durumunu gözler önüne sermek olan SABİM, sağlık hakkının siyasi ve ticari çıkarlar nedeniyle ihlal edildiğini vurguluyor.

Eylemde, kamu hastaneleri ve ASM'lerdeki sağlık çalışanları iş bırakacak, ancak acil sağlık hizmetleri ve hayati önem arz eden işlemler sürecektir.

Sağlık sistemindeki tükenmişlik ve çöküşün, hem hastalar hem de çalışanlar açısından sürdürülemez bir noktaya ulaştığını dile getiren sendika başkanları, sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarının artırılması, şiddetin sona erdirilmesi, nitelikli sağlık hizmeti sunumu, ve diğer talepleri dile getiriyorlar.

YOKSULLUK SINIRININ EN AZ ÜÇ KATI...

Platform, en düşük sağlık çalışanı maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine, hekim maaşlarının ise yoksulluk sınırının en az üç katı olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor. Ayrıca, gelir adaletsizliğinin giderilmesi ve etkili bir sağlık sistemi inşa edilmesi de önemli talepler arasında yer alıyor.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir haklarını ararken, şimdiye kadar seslerini duyan bir muhatap bulamadıklarını belirtti.

‘Çözüm’ diye sunulan düzenlemelerin sorunları artırdığını ifade eden Kandemir: “En nihayet gelinen noktada memur maaşlarına yapılan yetersiz zamlar ve 14 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasadaki maddelerle sağlık sistemi iyice tıkandı. Bu haliyle sağlık hizmetini ne ASM’ler ne de hastanelerde sürdürmek mümkün" dedi.