Devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar arasında, devlet evlilik yardımı ne kadar, nasıl alınır? Konusu araştırılmaktadır. Yeni evlenmiş olanların veya evlilik hazırlığı yapanların araştırdığı bu konu aslında yeni bir şey değil.

Sosyal güvenlik kurumundan evlilik yardımı almak isteyenlerin yetim aylığı alıyor olması gerekiyor. Maaş aldığı kuruma göre miktarın değişiklik gösterdiği bu ödemede yaş sınırı bulunmamakta. Aslına bakıldığında kişisel mağduriyetin engellenmesinin hedef alındığı görülmektedir. Yürürlükte olan yasalar doğrultusunda yetim aylığı evlilik sonrasında kesilmektedir. Yetim aylığı alan kız çocuğunun maaşı kesilmeden verilen toplu para uygulaması olarak da düşünülebilir.

Evlilik Yardımı

Kaymakamlıktan "bungalov ev" açıklaması Kaymakamlıktan "bungalov ev" açıklaması

Evlilik Yardımından Kimler Yararlanır?

Anne veya babasından yetim aylığı alan kız çocukları evlenmeleri halinde bu uygulamadan yararlanmaktadır. SSK veya BAĞ-KUR dan maaş alanlar son aylıklarının 24 katı kadar bir ikramiye tutarı alıyorlar. Eğer Emekli Sandığından maaş alıyorsa bu rakam son aylığın 12 katı olarak verilmekte. Halk arasında çeyiz parası olarak da anılan devlet evlilik yardımı almak için yaş sınırlaması bulunmuyor. Çeyiz ikramiyesi de denilen bu parayı almak isteyenlerin E-Devlet üzerinden başvuru yapması gerekiyor. 5510 sayılı sosyal güvenlik kanununa tabi olarak yürütülen uygulamanın tüm detaylarını bu kanunda bulabilirsiniz. Çeyiz yardımı, evlilik yardımı, çeyiz ikramiyesi gibi adlarla da anılan uygulamanın geriye dönük ödemesi bulunuyor.

Devlet Evlilik Yardımı Almak İçin Ne Yapılmalıdır?

Devletin yeni evlenen kızlar için verdiği bu ikramiye için E-Devlet başvuru yeterli. E- devlet uygulaması sizi gerekli yerlere yönlendiriyor. Evlenenler için çeyiz parası alacakların ilk yapması gereken bu. Ancak sistem üzerinden bir problemle karşılaşmanız durumunda SGK’ya şahsen başvuru yapmalısınız. Yetim aylığı alanların evlilik sonrasında, aylıklarının kesiliyor olması bilinmektedir. Mağduriyet yaşanmaması için verilen bu ikramiye geri ödemesiz olarak tahakkuk ettirilmektedir. Ayrıca evlilik gerçekleştirip bu yardıma başvurmayanlar için de hak kaybı önleniyor. Evlendikten sonra beş yıl içerisinde çeyiz yardımına başvurma hakkı bulunmaktadır. Son aylığının üç bin lira olduğu düşünülürse yaklaşık yetmiş iki bin lira çeyiz yardımı alınabilmektedir. Devlet evlilik yardımı ne kadar, nasıl alınır? Konuları 5510 sayılı kanunla belirlenmiştir.