İhlas Haber Ajansı'na konuşan Melih Baki, Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen depremler sonrası Çukurova bölgesinin bir süreliğine rahatladığını ifade etti. Baki, "Hatay ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremle birlikte, 4,5 büyüklüğünün altındaki artçı sarsıntıların ciddi bir sorun yaratmayacağını" belirtti. Ancak Doğu Anadolu Fay Hattı'nda hareketin devam ettiğini ve bu bölgedeki artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini ekledi.

Kıbrıs, Ege ve Marmara'ya dikkat

Deprem riski açısından Kıbrıs, Ege ve Marmara bölgelerinin daha dikkatli izlenmesi gerektiğini söyleyen Baki, "Şu anda asıl sıkıntı bu bölgelerde. Basınç ve birikim buraya yöneldi. Hareketlenme başladı ve iyi izlenmesi gerekiyor" dedi. Televizyonlarda halkı bilgilendiren uzmanların daha dikkatli konuşmalarını ve halkı paniğe sevk etmemelerini istedi.

Deprem öncesi önlemler şart

Türkiye'nin deprem coğrafyasında yer aldığını hatırlatan Baki, bu gerçeğin tarih boyunca binlerce kez yaşandığını belirtti. "Deprem öncesi alınması gereken önlemlere odaklanmalıyız" diyen Baki, dünya genelinde uygulanan deprem yönetmeliklerinin Türkiye'de de uygulanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bina yapımında yetkili kişilere yasal sorumluluk getirilmesinin önemine değindi. Baki, "Meksika ve Şili'deki örnekler gibi biz de önlemlerimizi alarak depremlerden en az hasarla çıkabiliriz" dedi.

Konya'da 3,9 büyüklüğünde deprem Konya'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Sosyal medyadaki asılsız iddialara itibar etmeyin

Sosyal medyada bilim insanlarının fotoğraflarının altında asılsız iddiaların yayıldığını ve halkın bu tür paylaşımlara itibar etmemesi gerektiğini belirten Baki, "Bilim insanlarını dinlemeli ve doğru bilgiye ulaşmalıyız" ifadelerini kullandı.

Editör: Elif Erbay