HABER MERKEZİ
Geçtiğimiz hafta sonu yapılan 2. Olağan Büyük Kongre’den yine genel başkan seçilerek çıkan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Bacan, siyasette yeni bir soluğa ihtiyaç olduğunu söyledi ve “üçüncü yola” işaret etti. Yeni bir ittifakın adımlarını Meclis tatile girmeden önce attıklarını söyledi Babacan, görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Muhtemel “Üçüncü Yol”un toplam oyu %1.68
“Ülkeyi iki seçeneğe mahkum etmememiz gerekiyor” diyen Babacan, üçüncü bir yol kurmak gerektiğini belirtti. “Üçüncü yol”u oluşturmak için Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’la görüştüğünü söyledi.
Babacan’ın “Üçüncü yol”u oluşturacağını söylediği 4 partinin, bu yıl içinde yapılan 31 Mart Yerel Seçimlerinde aldığı oy oranının toplamı %1.68. Yerel seçimlerde Saadet Partisi %1.09, DEVA Partisi %0.32, Demokrat Parti %0.2, Gelecek Partisi %0.07 (binde 7) oranlarında oy almıştı.
Üçüncü Yol’un adı “Demokrasi İttifakı” mı olacak?
KRT TV’de yayınlanan “KRT Soruyor” adlı programda Elif Doğan Şentürk ve Sedat Bozkurt’un sorularını yanıtlayan Babacan, alternatif bir üçüncü blok arayışında olduklarını dile getirdi. Bunun önce Meclis’te, örneğin “Demokrasi İttifakı” adlı bir grupla gerçekleşebileceğini, daha sonra ise seçim ittifakına da dönüşebileceğini söyledi.
Babacan; “Vatandaşlarımızın bu iki tercih arasında sıkışıp kalmaması gerekiyor, bu iki tercih dışında ülkenin yarınları ile ilgili görüşleri birbirine benzeyen, ilke ve değerler konusunda uzlaşabilecek siyasi partilerin biraz daha yakın çalışması ile ilgili bir üçüncü bir alternatif, üçüncü bir yol bir, blok oluşturmanın çok önemli olacağını düşündük” dedi.
“Üçüncü Yol” için 3 partiyle görüştü
“Yeni yol” için üç parti genel başkanıyla görüştüğünü söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Karamollaoğlu ile görüştüm, sayın Davutoğlu ile zaten daha önce görüştüğümüz bir meseleydi. Sayın Uysal’la zaman zaman bu konuda görüşmelerimiz oldu. Şu anda bu iş oldu bitti, karar verdik aşamasında değiliz ama biz bu fikirleri değerlendirdik. Milletvekilleri kendi aralarında değerlendirdi, kabul bulmuş bir fikir ama parti genel merkezlerinin değerlendirmesi gerekiyor, çünkü önemli bir karar”.
Ortak iş birliğinin önemine dikkat çekti Babacan, geniş birliktelik vurgusu yaptı ve; “Biz daha geniş birlikteliklerle, daha geniş bir ortaklık, işbirliği çerçevesinde çalışmak zorundayız. Biz dedik ki milletimizi bu iki tercihten birine mahkum etmememiz gerekiyor. Evet, iktidardan memnun değil ama eli de gitmiyor öbür tarafa, biz bunu yaşadık 2023 seçimlerinde” dedi.
Belki 3, belki 4 partiyle…
Siyasette yeni bir ittifak kurmak için değişik partilerle ara ara temaslarda bulunduğunu anlatan Babacan şunları söyledi: “Farklı modeller üzerinde durduk. Bugün için üzerinde çalışmakta olduğumuz model belki üç, belki dört, belki daha fazla siyasi partinin bir işbirliği içerisinde yol yürümeye başlaması. Meclis ayağında da bir ortak grup olması. Saadet ve Gelecek pratiğinden öte daha farklı, daha çatı bir grup içerisinde vekillerin buluşması. Yani Demokrasi Grubu, Demokrasi İttifakı diyebileceğimiz, başka bir isim verebileceğimiz bir çatı yapı içinde vekillerin bir grup oluşturması”.