Gara bölgesinde 2 PKK'lı etkisiz hale getirildi Gara bölgesinde 2 PKK'lı etkisiz hale getirildi

Daha önce Sevr Antlaşması’nın mimarı Chatham House’ta konuşma yapan CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bu kez ABD destekli turuncu devrimler olarak bilinen hükümet düşürme eylemlerinin arkasındaki oluşum Ulusal demokrasi Enstitüsü (NDI) ile ortak toplantı düzenledi.

3-4 Ağustos tarihlerinde Gölbaşı Mogan Konukevi'nde düzenlediği "Yeni Dönem Başkanlar Buluşması: Yerelde Güçlü Liderlik, Katılımcı Yönetim" toplantısında Yavaş, Arap Baharı dahil Orta Doğu ve Balkanlar’da meydana gelen renkli darbelerin finansörü NDI’nın Türkiye Direktörü Janet Sawaya ile bir araya geldi.

Toplantıya Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Görmez, Büyükşehir Belediyesi'nin bürokratları, CHP’li ilçe belediye başkanları ve NDI temsilcileri katıldı.

Yavaş: Türkiye’ye model olacağız

ABD’li yetkililer, Mansur Yavaş ve belediye yetkililerine "yeniden yapılandırma", "etkili yönetişim", "kriz yönetimi" ve "ağ kurma fırsatları" gibi konularda tavsiyeler verdi. Toplantının açılışında konuşan Mansur Yavaş ise, ş birliğine açık olduklarını belirterek, “Türkiye’ye model olacağız” ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin de imzacısı olduğu toplantıya Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz tepki gösterdi.

Gürdeniz, NDI'nın Arap Baharı ve çeşitli ABD destekli devrimlerdeki rolüne dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi'nin bu enstitüden destek almasını eleştiren Gürdeniz, ABD'nin geçmişte Türkiye'de gerçekleştirdiği FETÖ kumpas davaları ve 15 Temmuz darbe girişimini hatılattı.

“Renkli devrimlerde rol oynadı”

Gürdeniz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Ankara Büyükşehir Belediyesi ABD’ye bağlı Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI) işbirliğiyle başkentimizde “Yeni Dönem Başkanlar Buluşması: Yerelde Güçlü Liderlik, Katılımcı Yönetim” başlıklı toplantı düzenlemiş. Baştan hatırlatalım bu enstitü Arap Baharı başta olmak üzere pek çok ABD destekli renkli devrimlerde rol oynamış bir kuruluş. Başkanlığını uzun yıllar eski neocon Amerikan Dışişleri Bakanı Madeleine Albright yapmış. Albright, Irak’ta 500 bin çocuk öldürdünüz, üzülmüyor musunuz? diye soran gazeteciye “üzülüyorum ama buna değdi’’ diyebilen biriydi. Şimdi Atatürk’ün başkentinde NDI demokrasi adına büyük şehir belediyesi ile ortak toplantı düzenliyor. Ne kadar üzücü.

“Sanki 15 Temmuz yaşanmamış…”

Sanki bu ülkede 2007 sonrası ABD destekli FETÖ kumpas davaları olmamış. Sanki ABD/AB ve NATO destekli 15 Temmuz 2016 FETÖ silahlı darbe girişimi yaşanmamış; sanki 7 Ekim 2023 sonrası Gazze’de ABD desteğinde naklen yayınla soykırım yaşanmıyormuş gibi ABD’nin sicili karanlık enstitüsünden büyük şehir belediyesi demokrasi alanında medet umuyor.

“100 kere düşünülmelidir”

İster iktidar ister muhalefet kim olursa olsun bugünkü bölgesel ve küresel konjonktürde ABD düşünce kuruluşundan destek ya da yardım alınıyorsa bir kere değil 100 kere düşünmelidir.

Eli kanlı enstitünün sicili

Enstitüsünün başkanlığını uzun yıllar eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright yürüttü. Albright’ın Dışişleri Bakanlığı döneminde ABD’nin Ekim 2000’de Sırbistan’daki “Kadife Devrim”i finanse ettiği biliniyor.

Öte yandan Enstitünün 2024'te göreve gelen başkanı Tamara Cofman Wittes ise, 2009 - 2012 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapmış ve ‘Arap Baharı’ sırasında ABD'nin Ortadoğu'da demokrasi ve insan hakları politikasını koordine etmiş bir isim olarak dikkat çekiyor.

ABD Kongresi finanse ediyor

Ulusal Demokratik Enstitüsü, kısa adı NED olan ve ABD’nin renkli darbelere fon akıtan vakfı “National Endowment for Democracy (Ulusal Demokrasi Vakfı)” ile bağlantılı bir kuruluş. Mansur Yavaş’ın destek aldığı NDI, NED’e bağlı dört temel kuruluştan biri. NDI, temelde yerel siyasi grupları desteklemekten sorumlu. NED için, “Bu dört enstitü aracılığıyla, renkli darbelerin dünyanın dört bir yanına sızmasının arkasındaki beyin oldu.” değerlendirmesi yapılıyor.

Son olarak ABD Kongresi, 2019 yılında NED'in yıllık finansmanını önemli bir artışla 180 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkarmıştı.

Editör: Ömer Göyce