Detroit mitinginde Filistin protestosu, Kamala Harris ile kampanya ekibi ve danışmanının açıklamaları arasındaki farkı gözler önüne serdi. Başkan adayı olan Harris ve ekibi, Gazze'de sivillerin katledilmesi ile İsrail'e silah desteğinin devamı konusunda kampanya sınavı veriyor. 

Harris'in danışmanından ilk net açıklama 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in dış politika danışmanı Phil Gordon, mevcut başkan yardımcısının İsrail'in 'İran ve İran destekli terörist gruplara karşı kendini savunabilmesini' her zaman destekleyeceğini vurguladı.
ABD Başkan Yardımcısı ve başkan adayı  Kamala Harris'in üst düzey danışmanı, ABD'nin müttefiki İsrail'e silah ambargosunu desteklemiyor. Bu açıklama, Harris'in 2024 Temmuz ayında Beyaz Saray için başkanlık yarışına katılmasından bu yana Gazze'deki savaş politikasına ilişkin ilk önemli açıklamalarından biri oldu. 
Phil Gordon'un bu açıklaması, ABD başkan yardımcısının Detroit'teki mitinginde Filistin yanlısı protestocular tarafından yuhalanmasının ertesi günü geldi.
Harris, Michigan/Detroit'teki mitingden sonra savaşa karşı çıkan gruplarla da bir araya geldi. Katılımcıların, ABD'nin İsrail'e silah tedarikini durdurma konusunu gündeme getirdikleri bildirildi.
Harris'in ulusal güvenlik danışmanı Phil Gordon, sosyal medya hesabından, "O, İsrail'e silah ambargosu uygulanmasını desteklemiyor" dedi.
Gordon, Başkan yardımcısının açıkça "İsrail'in İran ve İran destekli terörist gruplara karşı kendini savunabilmesini her zaman sağlayacağını" söylediğini belirtti.

ABD: İsrail çağrı cihazlarını erken patlattı ABD: İsrail çağrı cihazlarını erken patlattı

Destek baskılarını danışmanı göğüsledi 

Harris, Demokrat Parti'nin sol kanadından, Biden'ın, 7 Ekim'den bu yana en az 39 bin 699 Filistinlinin öldürüldüğü Gazze'deki İsrail savaşına verdiği güçlü askeri ve siyasi destekten vazgeçmesi yönünde baskı görüyor.
Bu konu, Kasım ayındaki seçimlerde çekişmeli bir eyalet olan ve savaşa karşı çıkan çok sayıda Arap Amerikalının yaşadığı Michigan için de kritik öneme sahip.
Detroit'te çarşamba günü Filistin yanlısı protestocular tarafından defalarca sözü kesilen Harris, "Donald Trump'ın kazanmasını istiyorsanız, bunu söyleyin. Aksi takdirde ben konuşuyorum" diyerek bu tepkileri bastırmaya çalıştı. 
Harris'in kendisine sataşanları susturması, internetteki Filistin yanlısı aktivistlerin eleştirilerine konu oldu.
Harris, başkan yardımcısı olarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının yol açtığı sivil kayıplar konusunda Biden'dan zaman zaman daha eleştirel oldu.

Sessiz kalmayacağını söyleyen Harris ne yapacak?

Harris, Biden'ın 2024 seçimlerinden çekilmesinin ardından tavrında önemli bir değişikliğe giderek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştükten sonra sert ifadeler içeren bir açıklama yaparak, sivil ölümler konusunda "sessiz kalmayacağını" söyledi.
Ancak Harris'in danışmanının açıklamaları, silah transferinde tam bir kesintiye onay verecek kadar ileri gitmeyeceğini açıkça ortaya koydu. 
Biden yönetimindeki Beyaz Saray, İsrail'e yalnızca bir ton ağırlığındaki bomba sevkiyatını, nasıl kullanılacağına ilişkin endişeler nedeniyle durdurdu.
Ancak 10 aydan fazla süredir devam eden Gazze savaşı boyunca İsrail'e milyarlarca dolarlık silah yardımı yaptı.
ABD medyasına göre Harris Detroit'te bu yılki Demokrat ön seçimlerinde Biden'a karşı protesto oyu kullanmaları için insanları harekete geçiren "Kararsızlar" grubunun liderleriyle kısa bir görüşme gerçekleştirdi.
Grup New York Times'a, ambargo çağrılarını görüşmek üzere Harris'ten kapsamlı bir toplantı talep ettiklerini ve Harris'in de olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol