HABER MERKEZİ
HABER ANALİZ

Dağıstan İçişleri Bakanlığı, 'Mahaçkale merkezdeki Üniversite Meydanı yakınlarında çatışma çıktığına' dair sosyal medyada yayılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Mahaçkale'deki Üniversite Meydanı bölgesinin güvenlik güçleri tarafından kontrol edildiği, kamu düzeninin ihlal edildiğine dair herhangi bir ize ratlanmadığı belirtildi.

Bugün akşam saatlerinde, sosyal medyada Mahaçkale merkezdeki Üniversite Meydanı yakınlarında Gadciyev ve Korkmasov caddelerinde çatışma çıktığına dair haberler yayılmıştı.

Saldırıyı hangi grup, ne amaçla gerçekleştirdi? 
 
Rusya’ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde 23 Haziran'da bir sinagog, iki kilise ve bir polis kontrol noktasına düzenlenen eş zamanlı terör saldırılarına ilişkin soruşturma devam ederken, saldırıları henüz üstlenen olmadı. Ancak Rus yetkililerin yaptığı açıklamaya göre ölenlerin sayısının 21’e yükseldiğini duyurduğu saldırılarla ilgili yapılan yorumlarda  bölgede bu tür eylemleri üstlenmesiyle bilinen IŞİD’in Horasan koluna işaret ediliyor.  Rusya özelinde en son geçtiğimiz Mart ayında Moskova’daki Crocus Belediye Binası’nda bulunan konser salonunda Rus yetkililerin bildirdiğine göre 137 kişinin hayatını kaybettiği, 145 kişi yaralandığı terör saldırısını bu IŞİD-H terör örgütü  üstlenmişti.

 

Dağıstan’da terör saldırısı! Samimi Haber dikkat çekmişti! Dağıstan’da terör saldırısı! Samimi Haber dikkat çekmişti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonu diğer failleri de tartışır duruma getirdi

Bölge ülkelerine tehdit olarak ABD ve batının adeta sopa gibi kullandığı IŞİD terör örgütünün, Dağıstan saldırısında da ilk fail olarak öne sürülmesi, Kremlin’den  gelen “"Rusya artık farklı. Toplum kesinlikle bütünleşmiş ve dün Dağıstan'da gördüğümüze benzer terörist tezahürler Rusya'da ya da Dağıstan'da toplum tarafından desteklenmiyor. Rusya'nın dost olmayan ülkelerden saldırıya ilişkin başsağlığı mesajı almadığını ve bu ülkelerden bir kınama da görmedikleri” açıklamasıyla uzun tartışma konusu olmaktan çıktı. Işid’in lojistik ihtiyaçlarını karşıladığı argümanını ülkemizde de dillendiren bazı yorumcular, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Rus lider Putin’i arayarak taziyesini bizzat iletmesi diğer failleri de tartışır duruma getirdi. 

İsrail de zan altına girdi! 

Öte yandan iki yılı aşkın süredir devam eden Ukrayna Savaşı sürecinde kopma noktasına gelen Rusya-ABD/Batı ilişkileri de, Dağıstan’da gerçekleşen bu terör saldırısında akla ilk olarak bu failleri getirse de, 7 Ekim’de başlayan Gazze’deki savaşla birlikte sivil halka yönelik acımasız saldırıları nedeniyle dünyadan adeta izole edilen İsrail'i de, yapılan yorumlarda zan altında bıraktı. MOSSAD devreye girmiş olabilir mi sorusu akıllara gelirken bilindiği üzere srail, bu savaşta Rusya’dan istediği desteği alamadığı gibi Rusya tarafından eleştirilerin de hedefindeydi ve dahası Rusya, Hamas temsilcilerini Moskova’da ağırladı. Savaşın ilk ayında, İsrail’den Mahaçkale'ye giden, İsrailli yerleşimcileri taşıdığı bildirilen yolcu uçağının indiği havalimanının yüzlerce kişi tarafından basılması, Rusya’dan gelen tepkilerin sadece kınama düzeyinde olması İsrail’i işaret eden yorumları destekleyecek son somut örnekler. sahada askeri başarısı tartışma konusu olan İsrail’in  içinde bulunduğu çıkmazdan basit bir MOSSAD faaliyeti ile hem kısa bir sürede olsa dikkatleri başka noktalara çekmek istediği, yine bölgeyi takip edenlerin saldırıya ilişkin yaptığı değerlendirler arasında  yer alıyor. 

İstihbarat örgütlerinin varlığı iddialarını yaygınlaştırıyor

Dağıstan’da terör saldırısı! Samimi Haber dikkat çekmişti! Dağıstan’da terör saldırısı! Samimi Haber dikkat çekmişti!

Emekli bir CIA istihbarat subayı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan Larry Johnson Sputnik’e verdiği demeçte, “Dağıstan ve Sivastopol'deki saldırıların arkasında muhtemelen ABD ve İngiliz istihbarat servisleri var” ifadeleriyle Batı'nın Rusya'yı bölme girişimi olarak değerlendirmesiyle birlikte Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un “Rusya'nın 2000'lerin başına döneceğinden endişe etmediklerini”belirten açıklaması soruşturması devam eden saldırılara ilişkin istihbarat örgütlerinin de adı konmayan savaşta uluslararası düzeyde faaliyet gösteren ve çeşitli terör aparatlarını kullanan istihbarat örgütlerinin varlığı iddialarını yaygınlaştırıyor.

Fransa sandık başında! Fransa sandık başında!

Terörü aparat olarak kullanıyorlar

Rusya Federasyonu’na bağlı Kafkasya’nın kuzeyinde Rusya’nın ise güneyinde bulunan Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Rusya’nın Batı’ya yönelik yayılmacı yaklaşımları, ABD ile gerilen ilişkileri, bölgesel ve küresel hesapların da gün yüzüne çıkmasıyla yumuşak karnı olduğu terörü aparat olarak kullanabilen istihbarat örgütlerinin yaslandığı bir dağ gibi.