Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında yeni hükümet sistemiyle birlikte siyasi belirsizliğin ortadan kalktığını belirterek, "Yeni bir anayasa borcumuz var. Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak bizim için milli bir görevdir. Eski sisteme dönüş polemiğinin ülkeye ve millete herhangi bir hayrının dokunmayacağı kanaatindeyiz" dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin köklü devlet geleneğine vurgu yaparak, "162 yıldır ülkemize ve milletimize hizmet eden Sayıştay Başkanlığı'mızın kuruluşunun gururunu sizlerle birlikte yaşıyoruz. Kamu görevi, milletin vergileriyle finanse edilen, tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı olan ağır bir vazifedir" ifadelerini kullandı.

Bürokratik vesayetin de bir tehdit kaynağı olduğunu dile getiren Erdoğan, "Tüm vesayet biçimleri gibi bürokratik vesayeti de ülkemiz ve milletimiz için bir tehdit kaynağı olarak gördük. Halktan kopuk, görev şuuru eksik eski alışkanlıkların tekrar baş göstermesine izin vermeyiz. Halkımızın serzenişlerine kulaklarımızı tıkamıyoruz" diye konuştu.

Yeni Anayasa Vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetin 100. yaşını coşkuyla kutladıklarını ve anayasa değişiklikleriyle demokratikleşme yolunda önemli adımlar attıklarını belirtti. Erdoğan, "Yeni hükümet sistemiyle siyasi belirsizlik ortadan kalktı. Yönetimde güven ve istikrar tesis edildi. Eski sisteme dönüş polemiğinin ülkeye ve millete herhangi bir hayrının dokunmayacağı kanaatindeyiz" dedi.

Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı

Erdoğan, Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmanın gelecek vizyonlarının bir parçası olduğunu ifade ederek, "Türkiye Yüzyılı'nın kilometre taşlarından biri anayasal demokrasimizin yeni ve sivil bir anayasayla güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılmasıdır. Evlatlarımıza çağdaş normlara uygun, kuvvetler arasında doğru denge kuran, demokratik hukuk devletini esas alan yeni bir anayasa borcumuz vardır" şeklinde konuştu.

Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları için uzlaşmacı ve yapıcı bir tavrı sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin yeni anayasaya kavuşması için kuşatıcı, uzlaşmacı ve yapıcı tavrımızı son raddeye kadar muhafaza edeceğiz" dedi.

İBB'ye Roma Eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da sert eleştirilerde bulundu. İmamoğlu'nun Roma gezisi üzerinden tepki gösteren Erdoğan, "Son dönemde eş dost ve hısım atamalarıyla birlikte maalesef belediye imkanlarının kişisel amaçlar için kullanıldığını üzülerek görüyoruz. Kimse kusura bakmasın, ama milletin cebinden basın mensuplarına özel uçakla Roma turu yaptırmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz" dedi.

Erdoğan, kamuda tasarrufu sadece harcamaların kısılması olarak görmediklerini belirterek, "Mali anlamda daha az kaynak kullanmak bunun bir unsurudur. Kamu kaynaklarını en ekonomik şekilde kullanırken kurumlarımızın iş süreçlerinin yeniden düzenlenmesine, personelin en verimli şekilde istihdamına kadar birçok boyutu göz önünde tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Sayıştay'ın konumunu çıkardıkları kanunlarla daha da güçlendirdiklerini ve hak ettiği konuma getirdiklerini sözlerine ekledi.

Editör: Elif Erbay