Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz'u kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u İstanbul'da kabul etti. Scholz, iki ülke arasındaki ilişkileri görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, Türkiye ve Almanya arasındaki ticari, siyasi ve uluslararası konuların ele alınması bekleniyor. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Scholz’un ortak bir basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen kabulün ardından iki lider, çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Yaklaşık bir saat süren görüşme, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı'nın Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.

Kabulün ardından düzenlenen çalışma yemeğinde, iki liderin özellikle Türk-Alman ilişkileri, ekonomik iş birliği, Ukrayna'daki savaş, Ortadoğu'daki mevcut durum ve göç meselesi gibi önemli konuları ele alması bekleniyor. Ayrıca ekonomi odaklı meseleler ve Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının satışına dair konular da gündemdeydi.

Başbakan Scholz, göç konusunun AB ve Türkiye için öncelikli bir mesele olduğunu vurguladı. “Bu konuda AB ile Türkiye’nin birlikte çalışması mantıklı ve gereklidir. Almanya olarak her zaman bu iş birliğini destekledik ve Avrupa Birliği’ne de anlaşmaları genişletmesi çağrısında bulunduk,” dedi.

İki ülkenin özellikle enerji, ticaret ve ekonomi alanlarında iş birliğini artırma hedefinde oldukları biliniyor. Erdoğan ve Scholz, en son New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle eylül ayında bir araya gelmişlerdi.