SARS-CoV-2 virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı dünya genelinde ortaya çıkışının üzeriden 4 yıldan fazla bir süre geçti. Ancak bazı kişiler, hastalığı atlattıktan sonra bile virüsün yol açtığı bazı sağlık sorunlarına devam ediyor. Bu sorunlar arasında koku kaybı veya koku algısının bozulması, unutkanlık, dikkat eksikliği, dalgınlık ve yorgunluk gibi "beyin sisini" içeren belirtiler yer alıyor.
145 HASTA 3 YIL İNCELENDİ
Türkiye ve Almanya'dan gelen 6 bilim insanı, Covid-19'un neden bazı insanlarda uzun süreli etkilere yol açtığını ve bu etkilerin özellikle beyinle ilişkisini anlamak amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Bilim insanları, bu çalışma kapsamında Covid-19 nedeniyle koku kaybı yaşayan veya koku algısında farklılıklar (parosmi) gösteren 145 Türk hastayı 3 yıl boyunca inceledi. Fonksiyonel MR görüntüleme yöntemi kullanarak beyin bağlantılarını haritalandırdılar ve bu hastalarda beyindeki hafıza, karar verme ve koku merkezleri arasındaki bilgi akışının azaldığını tespit ettiler.
TIP DÜNYASINDA KABUL GÖRDÜ
Araştırma sonuçları, "Functional Connectivity Patterns in Parosmia" başlıklı makaleleri ile "Behavioral and Brain Functions" adlı uluslararası hakemli dergide yayımlandı ve tıp dünyasında kabul gördü.
TÜRKİYE'DE 1 MİLYON KİŞİDE KOKU KAYBI VAR
Araştırmayı gerçekleştiren Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Covid-19'un neden olduğu koku kaybının "tazı burun" olarak adlandırılan, burun içindeki koku alanının büyük olduğu kişilerde daha yaygın olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye'de hala Covid sonrası koku kaybı yaşayan yaklaşık 850 bin ila 1 milyon kişi olduğunu söyledi.
NASIL TEDAVİ EİLİR?
Araştırmanın sonuçlarına göre, Covid-19 sonrası koku kaybı yaşayan hastalarda beyin bağlantılarında azalma ve hafıza, dikkat ve bilişsel fonksiyonlarda kayıplar görüldüğünü belirten Altundağ, bu durumun uzun süreli koku kaybını tetiklediğini ifade etti.
Prof. Dr. Altundağ, bu tür hastalara uygulanan tedavi yöntemlerinin beyin ve koku alanındaki iltihabı azaltmayı hedeflediğini, ayrıca koku egzersizleri, spor, uygun bir diyet ve ilaç tedavisi gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerdiğini söyledi. Ayrıca hastaların uyku düzenlemesi yapmaları ve açık havada egzersiz yapmalarının önemli olduğunu belirtti.
Hastalara koku egzersizleri verildiğini, uyku sırasında kokuların sunulduğunu ve bu yöntemlerin bilişsel fonksiyonları ve hafızayı artırabileceğini belirten Altundağ, bu bütünsel tedavilerin hastalarda iyileşme sağladığını ve birçok kişinin artık iyileşmeye başladığını vurguladı.
Prof. Dr. Altundağ, Covid sonrası koku kaybının uzun dönem etkilerini araştırmak amacıyla yeni bir çalışma yapacaklarını da sözlerine ekledi.