40 yaş sonrası en sık görülen kanser: Lenfoma 40 yaş sonrası en sık görülen kanser: Lenfoma

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, Covid-19’un dünya genelinde hala yaygın olduğunu belirterek şöyle konuştu:

84 ülkedeki gözetim sistemimizden gelen veriler pozitif testlerin yüzdesinin son birkaç haftadır arttığını bildiriyor. Genel olarak, test pozitifliği yüzde 10’un üzerinde ancak bu bölgeye göre değişiyor. Avrupa’da pozitiflik yüzdesi yüzde 20’nin üzerinde.

Bu önemli çünkü virüs evrimleşmeye ve değişmeye devam ediyor. Bu durum da hepimizi, tespitimizden veya aşılama dahil tıbbi müdahalelerimizden kaçabilecek potansiyel olarak daha şiddetli bir virüs riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Kerkhove, ayrıca Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda yarışan ‘en az 40 sporcunun da virüse yakalandığını’ bildirdi.

Hatırlatma dozunu alın

Ülkelere yoğun bakım kabulleri ve ölümler hakkında daha fazla raporlama çağrısı yapan Kerkhove, ‘özellikle risk grubundakilerin hatırlatma dozunu almaları gerektiğini’ söyledi. 

Kerkhove, “Son iki yıldır aşılamada, özellikle en riskli gruplardan ikisi olan sağlık çalışanları ve 60 yaş üstü kişiler arasında endişe verici bir düşüş görüyoruz. Bu durumun acilen tersine çevrilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Editör: Ercan Çankaya