Emeklilik sisteminde köklü bir değişim yolda. Orta Vadeli Program'da yer alan bu ikinci basamak emeklilik, tamamlayıcı bir emeklilik olarak tasarlanıyor.

İKİNCİ EMEKLİLİK FIRSATI

Bu sistemle, emeklilik döneminde kamu emekli maaşı dışında ek bir gelir elde edilmesi hedefleniyor. Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) geliştirilmesiyle birlikte, milyonlarca kişiye ikinci bir emeklilik fırsatı sunulacak.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN EMEKLİLİK SİSTEMİ MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni emeklilik sistemi hakkında yaptığı açıklamada, "İşverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Amaç, sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak" dedi.

YENİ YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

2024 yılında yürürlüğe girmesi planlanan yasal düzenleme ile tamamlayıcı emeklilik sistemi, çalışanların emekli olduklarında gelirlerinin düşmemesi ve yaşam standartlarının korunması amacıyla devreye alınacak. Bu yeni sistem, çalışanlar için emeklilik döneminde ek bir gelir kaynağı oluşturarak finansal güvenceyi artıracak ve yaşam kalitesini yükseltecek. Bunun sonucunda emeklilik sürecinde, kamu emekli maaşına ilave olarak ek bir gelir elde edilmiş olacak.

ÇALIŞANLAR İÇİN YENİ TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ YOLDA

Türkiye'de çalışanlar için yeni bir tamamlayıcı emeklilik sistemi yolda. Mevcut otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nde çalışanlardan alınan aylık kesintiler, işverenlerin de katkısıyla birleştirilerek birikimler artacak. İşten ayrılmalar durumunda, kıdem tazminatlarına ek olarak bu birikimler de devreye girecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; yeni sistemin detayları şu şekilde;

  • Şu anki sistemde çalışanlardan her ay en az yüzde 3 kesinti yapılıyor ve bu birikimler 10 yıl boyunca devam ediyor. 55 yaşında emekli olunabiliyor.
  • Yeni sistemde işverenler de prim ekleyecek. Bu sayede birikim daha hızlı artacak ve işverenler, sigorta primi öder gibi her ay çalışanların hesaplarına para aktaracak.
  • Sistem zorunlu olacak, yani hem çalışanlar hem de işverenler için bağlayıcı olacak.
  • Kıdem tazminatlarıyla birleştirilecek. İşverenler, işten ayrılmalar durumunda her ay çalışanın hesabına tazminatları karşılığı para aktaracak.

ESKİ HAKLAR NE OLACAK?

Yeni sistemin yürürlüğe girdiği tarihten önce çalışanlar biriken kıdem tazminatlarını yeni hesaplarına aktarabilecekler. Bu, mevcut çalışanların yeni bir birikim sahibi olmalarını ve kıdem tazminatlarının garanti altına alınmasını sağlayacak.

HESAP NASIL DEĞİŞECEK?

Mevcut sistemde çalışanların brüt maaşlarına göre hesaplanan kıdem tazminatları bulunuyor. Yeni sistemde ise hem çalışan hem de işveren katkısıyla birikimler artacak. Her ay maaşın belirli bir yüzdesi birikim olarak hesaba eklenecek.

BİRİKİMLER NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Biriken paralar, çeşitli fonlarda değerlendirilecek. Bu sayede birikimler zaman içinde artacak. Çalışanlar, faizli veya faizsiz fonları tercih ederek birikimlerini değerlendirebilecekler.

YAŞ ŞARTI DEĞİŞİR Mİ?

Şu anki sistemde BES ile emeklilik yaşı 55 olarak uygulanıyor. Yeni tamamlayıcı emeklilik sisteminde bu yaş şartının değiştirilmesi de gündemde. 60 yaş gibi alternatifler üzerinde çalışılıyor.

SGK'DAN ÇIKMAK GEREKİYOR MU?

Tamamlayıcı emeklilik sistemine giren çalışanların SGK primlerinde kesinti olmayacak. İşverenler SGK'ya prim ödemeye devam edecek ve çalışanların hesaplarına ek olarak tamamlayıcı emeklilik primi ve tazminat ödemesi yapacaklar. Bu sayede SGK emeklilik hakkı devam edecek ve yeni sistemle ikinci bir emeklilik sağlanacak.

Bu şekilde, çalışanlar hem SGK'dan emekli maaşı alacaklar hem de yeni sistemde biriktirdikleri parayı istedikleri şekilde toplu veya düzenli maaş olarak kullanabilecekler.