Dünya

Cibaliye, İsrail’in acımasız saldırı ateşi altında

İsrail ordusunun, 14 gündür yoğun kuşatma ve saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya mülteci Kampı’nda durum kötüleşiyor. İsrail ordusu, bölge sakinlerini güneye sürmek amacıyla bütün evleri ateşe verdi.

Abone Ol

Filistinlilere yönelik yoğun soykırım kampanyası sürdüren İsrail, Gazze'nin kuzeyine, özellikle de Cibaliye'ye yeni bir tugay konuşlandırdı.

İsrail güçleri, ordunun Givati ​​Tugayı'na bağlı askerlerin 162. Tümen'e katılarak bölgede operasyon yürüttüğünü doğruladığı açıklamasında, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye kampına yönelik acımasız saldırılarını genişlettiğini bildirdi.

İsrail ordusunun X hesabı, Tugay'ın tankları ve askerlerinin Filistinli evlere ateş açtığı anlara ait görüntü ve görüntüleri yayınladı.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, "Olaylar ve hava saldırılarıyla onlarca teröristi etkisiz hale getirdiğini, bölgedeki terörist yapılanmalarını yok ettiğini" iddia etti.

Katliamdan kurtulanlar yaşadıklarını anlattı

El Arabi El Cedid'e konuşan görgü tanıkları da İsrail askerlerinin Cibaliye'yi çevreleyen tüm bölgelere baskın ve aramalar düzenlediğini, kuşatma uyguladığını ve insansız hava araçlarıyla bölgenin içinden ve çevresinden geçişleri engellediğini belirtti.

Cibaliye Mülteci Kampı’ndaki görgü tanıkları, İsrail ordusunun, çok katlı binaları patlayıcı kullanarak ya da hava saldırılarıyla yerle bir ettiğini, yıkılmış olanlar da dahil Filistinlilerin evlerini ve mülklerini ateşe verdiğini söyledi.  

Cebaliye sakinleri, Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmaması ve İsrail'in ayrım gözetmeksizin saldırılar düzenlemesi nedeniyle güneye göç etmektense ölmeyi tercih ettiklerini ifade ettiler.

Generaller Planı devrede

Yoğunlaşan kuşatma, İsrail ordusunun bazı komutanlarının, Gazze'nin kuzeyini şiddet yoluyla Filistinli nüfusundan kurtarmayı ve geride kalan Filistinlileri "Hamas savaşçıları" olarak kategorize ederek saldırılara maruz bırakmayı amaçlayan sözde Generaller Planı’nı onaylamasının ardından geldi.

Uzmanlar: Bu bir imha savaşı

Arap Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Ahmed El-Tanani, kuzeydeki ve Cibaliye'deki tırmanışın " bir yıldan fazla süredir devam eden imha savaşında ilan ettiği hedeflere ulaşamayan İsrail hükümetinin sorunlarını çözme hedefiyle bağlantılı olduğunu" söyledi.

Siyasi uzman İbrahim el-Medhun, El-Araby El-Cedid'e verdiği röportajda, Tümgeneral Giora Eiland tarafından geliştirilen planı "yer değiştirme savaşından çok imha savaşı" olarak nitelendirdi.

Bölge sakinleri göçe zorlanıyor

İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik kara harekâtı, geçen yıl 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana gerçekleştirdiği üçüncü harekât oldu.

Gazze'deki hükümetin medya ofisinin yaptığı açıklamada, "İsrail ordusu, Filistinlileri güneye doğru göç ettirmek amacıyla Cibaliye'de katliamlar gerçekleştiriyor" denildi.

Açıklamada, "İsrail ordusu Cibaliye'de 200 bin kişiyi kuşatma altına almış durumda ve onlara yiyecek, içecek, ilaç ve hatta hareket imkânı bile vermiyor. Cibaliye'de herkes hedef alınıyor" ifadeleri yer aldı.