ABD’de geçtiğimiz ay “Küba hükümeti için ajanlık yaptığı” iddiasıyla tutuklanan eski Bolivya Büyükelçisi Manuel Rocha, hakkında açılan davada savunma vermeye hazırlanıyor.

Hakkındaki iddialara ilişkin savunma verecek olan Rocha’nın, bir ajan olduğu tespit edilmeden nasıl bu kadar uzun süre diplomatlık yaptığı ABD içerisinde şaşkınlık yarattı.

Konuya ilişkin ülke içinde tartışmalar devam ederken, bazı ABD’li istihbarat görevlileri de yaşananlara hiç şaşırmadığını ifade ediyor.

Eski CIA müdürü: ‘Çünkü para için değil ideoloji için…’

Sol Haber’den Can Kuyumcuoğlu’nun aktardığına göre, CIA’in eski karşı istihbarat müdürü James Olson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olaya dair bir şaşkınlığının bulunmadığını belirtti. Küba’nın istihbarat teşkilatı DGI’ye övgülerde bulunan Olson, “Kendileri şu ana kadar aleyhine çalıştığım en sinir bozucu istihbarat servisi olabilir. Çok aldatıcı ve acımasız oldukları için değil, işlerinde iyi oldukları için” dedi.

BBC’ye konuşan Olson, Rocha’nın 40 yıl boyunca ajan olarak görevlendirilmesinin DGI’nin “çalışma yöntemi” olduğunu söyleyerek, bunun sebebinin Küba istihbarat teşkilatının “paralı askerler”le değil, ideolojik inanca sahip kişilerle çalışması olduğunu belirtti.

Geçmişte Küba için birçok ABD vatandaşının ajanlık yaptığını tespit ettiklerini hatırlatan Olson, “Küba’ya kaptırdığımız insanları yıllarca görevlendirdiler. Ana Montes 16 yıl, Philip Agee 15 yıl, Myers çifti 26 yıl Küba için görev yaptı” ifadelerini kullandı.

‘Kübalı ajanlar bizi mağlup etti’

Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla birlikte KGB’nin Küba’dan ayrılmasından ardından DGI’nin köreldiğine dair yaygın bir yanılgı olduğunu söyleyen Olson, bunun doğru olmadığını, aksine teşkilatın çok daha gelişkin hale geldiğini belirtti.

Bahçeli'den gönderme iddiasına ilişkin açıklama: Bir şey söylemek istesem muhatabına doğrudan söylerim Bahçeli'den gönderme iddiasına ilişkin açıklama: Bir şey söylemek istesem muhatabına doğrudan söylerim

”Kübalıların KGB’nin olduğundan çok daha disiplinli ve etkili olduğunu düşünüyorum. KGB’nin, ya da günümüzdeki SVR’nin DGI’ye geçmişe göre daha az destekte bulunması, faaliyetlerini yürütme becerilerini hiçbir şekilde olumsuz yönde etkilemedi. Mesleki gelişkinlik, motivasyon ve sızmaya direnç konusunda KGB’yi solladılar” diye konuştu.

Haziran 1987’de ABD’nin Viyana Büyükelçiliği’ne sığınan Kübalı ajan Florentino Aspillaga’yla tanıştığını söyleyen Olson, ajanın burada verdiği ifadenin ABD’li istihbarat şeflerini şoke ettiğini ve “Fidel Castro’nun ajanlık ağının ne kadar geniş çaplı olduğunu ortaya koyduğunu” ifade etti.

Olson, “Aspillaga bana çok rahatsız edici şeyler söyledi. DGI’nin bize karşı çift taraflı 38 ajanı başarılı bir şekilde yönettiğini belirtti. Yani, adada görevlendirdiğimizi düşündüğümüz ajanların hepsi DGI tarafından kontrol ediliyordu” diye konuştu.

Kübalıların kendilerinden daha iyi olmasını hâlâ dert edindiğini söyleyen Olson, “Bizi alt ettiler. Bizi mağlup ettiler. Küba istihbarat servisine yönelik kişisel hıncımın nedeni bu, çünkü bize karşı faaliyetlerinde çok başarılı oldular” dedi.