ÜNSAL ERGEL / ANKARA

Cumhuriyet Halk Partisi’nin dört gün sürecek 20. Olağanüstü Tüzük Kurultayı Ankara ATO Congresium’da başladı. Kongre merkezinin partililer tarafından hıncahınç doldurulduğu gözlendi. 
Kurultayın sembolik açılışı, Sivas Kongresi’nin 105. Yıldönümü dolayısıyla önceki gün Sivas’ta yapılmıştı. 

Irak'ın kuzeyine hava harekatı! 24 terör hedefi vuruldu... Irak'ın kuzeyine hava harekatı! 24 terör hedefi vuruldu...

Tüzük kurultayından öte anlamlar taşıyan ve günlerdir gündemden düşmeyen kurultay, CHP açısından “2. Yüzyılın Değişim Kurultayı” olarak adlandırılıyor. Salona, üzerinde “Türkiye’nin Birinci Partisi Cumhuriyet Halk Partisi” yazılı büyük bir bez afiş asıldı.

Kurultayın başlamasından hemen önce eski genel başkanlar Altan Öymen, Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin salona geldi. Hemen ardından salona giren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş alkışlarla karşılandı. 
Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise kurultaya gelmedi; gelmeyeceğini daha önce açıklamıştı. 
Kurultayın divan başkanlığına, Ekrem İmamoğlu’na yakınlığıyla bilinen CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek seçildi. Zeybek ve Genel Başkan Özgür Özel’in değişim, seçim başarısı temalarının işlendiği konuşmalarının ardından, aynı konuları işleyen bir video gösterimi yapıldı. 

"CHP, İmamoğlu'nun yanındadır!"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, alkışlar arasında geldiği kürsüde uzun bir konuşma yaptı. İmamoğlu hakkında; “Cumhuriyet Halk Partisi Ekrem İmamoğlu’nun yanındadır; partimizin gözdesini kimsenin kem gözlerine emanet etmeyiz, kimsenin insafına bırakmayız, herkes haddini bilecek” diyen Özel’in bu sözleri büyük alkış aldı. 
Özel’in konuşmasının bazı bölümleri şu şekilde:

"Deniz Gezmiş'in Filistin davasını sahiplenmek"

“Gazze’deki zulme karşı 120 siyasi akrabamıza İsrail zulmüne karşı Filistin’in yanında durmalarını, tanımalarını yazdığım mektupla bildirdim. Ayrıca, gerek Alman Sosyal Demokratlar Partisi Kongresi'nde, gerek Avrupa Sosyalist Partisi’nin Başkanlar Divanı toplantılarında önümde bulduğum her kürsüde, elime aldığım her mikrofonda Filistin’in haklı davasını savundum. Çünkü, Filistin’in haklı davasını savunmak; Yaser Arafat’la Bülent Ecevit’in kurduğu ilişki, CHP’nin 1970’lerden beri gelen tutarlı, kararlı ve dirayetli tutumunu sahiplenmektir. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Filistin davasını sahiplenmektir”.

“Yerel seçim öncesinde iktidar, CHP ile tartışma siyasetini bir taktik ve strateji olarak sürdürdü. 
Eski dostlarımızın benzer yaklaşımları oldu. Öyle şeyler duyduk ki orada verilecek cevap aslında oluşturmaya çalıştığımız ittifak siyasetinin ve özellikle Türkiye İttifakı’nın temellerini bombalamaya yönelikti. Görmedik, duymadık ve çok sıkıştığımızda cevap verdik, canınız sağ olsun dedik. Başka hiçbir şey söylemedik”.

Aday gösterilmeyince soğuk yapanlar...

“Aday gösterilmeyince televizyonlara konuşanlar, istifa edip gidenler, partide kalıp da soğuk yapanlar, belediye başkan adayının yanına varmayanlar tarihteki yerini aldılar. Bu partiyi bırakıp, bağımsız olarak başka bir yere gidip, oradan adaylaşıp, bizim partimize seçim kaybettirip AK Parti’nin kazanmasına katkı sağlamaya çalışanları da bir kenara not etmedik. Artık bizim onlarla işimiz gücümüz yok. Partiyi, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılındaki ilk seçiminde Türkiye’nin bütün demokratları sahiplenmişken; muhafazakarlarla, milliyetçilerle, Kürtler ile sosyal demokratlar kucak kucağa bu büyük zafere gidiyorken kişisel hırslarından dolayı bu partinin karşısında adaylaşanlar, adaylaştıkları yerde kalsınlar. O hatalar yapılmayacak, bir daha onlar bu partide görev almayacaklardır”.

Erdoğan ile görüşme...

“Yaptığımız görüşme ne AK Parti ile ittifak görüşmesi, ne Cumhur İttifakı’na iltihak görüşmesidir. Yapılan görüşmeler milletin derdini, tasasını ifade etme, çözüm önerilerini sunma, bu müzakereden sonuç alınamazsa mücadele etme ve millete bunu açıkça gösterme sürecidir. Bunun dışında bir tutum içinde ne biz oluruz ne de siyasi rakiplerin böyle bir isteği olduğunu da düşünmüyorum”.

"Mevcut anayasaya uyarsanız yeni anayasayı konuşabiliriz"

“Bu ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı var diyenler, evet var. Mevcut anayasaya uyarsanız yeni anayasayı konuşabilirsiniz. Bundan 6 yıl önce yapısı gereği her doğana yapılması gerekirken Erdoğan’a yapılmış bir anayasaya bugün Erdoğan bile uymuyorsa şimdi yeni bir anayasa konuşmanın değil, o yeni anayasayı yapacak yeni bir meclis ve ona güçlü irade koyacak, kuvvetler ayrılığına inanan, birbirinin işine karışmayan güçlü bir yönetici iradeye ihtiyaç var. Onun da zamanı CHP iktidarıdır demekten de geriye duymadık”.

Taahhütlerimiz tüzüğün içinde

“Tüzük Komisyonu dün çalışmalarını tamamladı. Taahhütlerimiz bu tüzüğün içine derç edilmiştir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun taahhütleri tüzüğün içine konulmuştur. Ayrıca Genel Başkanımızı geçtiğimiz Pazar günü ABB Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’la birlikte ziyaret edip, tüzük üzerinde ayrıntılı bilgilendirme tarafımdan yapılmış, dün son hali kendisine yollanmış, teyit alınmış ve üzerinde düzeltilmesi gerektiği bir nokta varsa kendisinin onu bana ileteceği de kendileri tarafından ifade edilmiştir”.

Dönem kuralı

“Bu komisyon, dönem sınırını iki seçim önceye çekmiştir. Bu komisyon mevcut milletvekillerine bir dönem, önceki milletvekillerine iki dönemlik milletvekilliği yapılmış saymıştır. Bundan sonraki süreç için kamuoyunda tartışılan, yıpratılan, bu partiye dünya kadar emeği olan, bu dönem ya da geçmiş dönemdeki yöneticilerimizin hiçbiri için değil ama sadece bu partide buçuklu dönemlerle dönemleri hızla doldurulmamış genç yaşındaki birkaç arkadaşımız için belki bir dönem daha aday olma imkanı teklif edilmektedir, takdir, Genel Kurulun olacaktır… Genel Başkan dahil herkes ön seçime girecek, parti örgütünden onay ve destek alacak”.

Genel başkanın %15 kontenjan tartışması

“Mevcut genel başkan imza toplamaz, toplayamaz. Talebi halinde adaydır. 60 tane PM üyesi olan, 130 tane milletvekili olan genel başkanı 60 imza toplayacağım diye bin 300 delegeyle imza verme süreciyle muhatap etmek yerine, mevcut genel başkan talebi halinde adaydır. Diğer adaylar %5 imza toplarlar, %10’dan çoğunu toplayamazlar”.

"İmamoğlu’nu kimsenin insafına bırakmayız"

“İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun uzun süredir bekletilen, karara bağlanmayan dosyası üzerinden maksatlı çirkin sızdırmalarıyla Türkiye’deki siyaseti dizayn etme çalışmaları var. İmamoğlu, bu çabalara karşı kendi duruşunu en kararlı, en net bir şekilde ifade etmiştir. Partinin Genel Başkanı sıfatıyla herkesin huzurunda 1 milyon 460 bin üyemizin adına ifade ediyorum; İmamoğlu’nun tutumu partimizin tutumudur. CHP, Ekrem İmamoğlu’nun yanındadır. İstanbul’un sevgilisi, partimizin gözdesini kimsenin kem gözlerine emanet etmeyiz, insafına bırakmayız. Herkes haddini bilecek”.

Kurultay'da kavga

CHP'nin Tüzük Kurultayı'nda örgüt denetiminde önseçim öngören 52. Madde de gerginlik yaşandı.

Denizli İl Başkanı Ali Horzum, konuşma yaptığı sırada Kılıçdaroğlu'nun salonda olmamasını sorguladı. Tepki olarak Ankara Milletvekili Deniz Demir, "Sana mı soracak, sen konuşmanı yap" yanıtını verdi.

Birinin Demir’e "dangalak" demesi üzerine Demir o yöne doğru ilerledi, partililer ise arkadan gelen o ses tepki gösterdi.

Tepki çeken 52. madde kabul edildi

Akşam saatlerinde yapılan oylamada CHP lideri Özgür Özel'in parti içi eleştirilere rağmen direttiği 52. madde yaklaşık 900 oyla kabul edildi. Söz konusu madde, örgüt denetiminde ön seçim öngörüyordu.

Editör: Uğur Kaçar