Gündem

CHP'li başkandan 'ölü balık' savunması: Gemilerle taşındı

Çoğalan balık ölümleri İzmir Körfezi'nde yaşanan kirliliğin boyutunu gözler önüne serdi. CHP'li Başkan Cemil Tugay ise, yaptığı açıklamada ölü balıkların gemilerle taşındığını öne sürdü.

Abone Ol

İzmir Körfezi’ndeki balık ölümleri ve koku sorunu sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, bir basın toplantısı düzenleyerek Körfez'deki balık ölümleri ve ağır koku hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Tugay, ölü balıkları için “Buraya ait değil” dedi.

Ölen balıkların gemilerle Körfez’e taşındığını iddia eden Tugay şunları söyledi:

Bu yeni bir durum değil. Yıllar içerisinde derelerle körfezimize evsel, endüstriyel ve bir miktarda tarımsal atıklar taşınıyor. İşin son noktasına gelinmiş gibi görünüyor. Bununla yüzleşmemiz gerektiğini, çözüm için ortak bir çaba içinde olmamız gerektiğini söylüyorum. Körfezde yaşanan renk değişikliği ve balık ölümleri plankton denilen bir mikroorganizma türünün denizde aniden çoğalmasıyla ortaya çıktı. Bunların gemilerle taşındığını ve iklim değişikliğiyle körfez içinde baskın haline geldiğini söyleyebiliriz.

Bakanlık harekete geçti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir Körfezi'nde meydana gelen balık ölümlerine ilişkin inceleme başlattı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, balık ölümlerinin gerçekleştiği bölge ve Körfez açıklarından deniz suyu numuneleri alındığı aktarıldı.

Numunelerin yetkili laboratuvar tarafından incelendiği bilgisine yer verilen açıklamada, ilk değerlendirmelere göre balık ölümlerinin sudaki kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklandığı belirtildi.