Narin’in yengesi Hediye Güran tutuklandı! İşte Hediye yengenin ifadesi Narin’in yengesi Hediye Güran tutuklandı! İşte Hediye yengenin ifadesi

EVRİN GÜVENDİK / ANKARA

CHP yönetimi, 6-7-8 Eylül'de yapılan tüzük kurultayında alınan kararların ardından il ve ilçe yönetimlerine iki ayrı genelge gönderdi. Genelgelerde, tüzükte yapılan değişikliğin 6 Eylül'den itibaren geçerli olduğuna dikkat çekildi ve milletvekilleri, belediye başkanları ve il genel meclis üyelerinin kongrelerde aday olamayacağı vurgulandı. İl, ilçe ve gençlik kolları kongrelerinde belediye çalışanları da aday olamayacak.

"Değişim" iddiasındaki CHP'de, tartışmalı tüzük kurultayının ardından parti yönetimi harekete geçti. Tüzükte 28 maddenin değiştirildiği kurultay, muhaliflerle genel merkez yönetimi arasında tartışmalara yol açmıştı. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "partinin anayasası" olarak nitelendirdiği yeni tüzük maddelerine ilişkin tartışmalar devam ederken partide en çok yapılan değişikliklerin ilçe ve il kongreleri ile gençlik kolları kongrelerinde uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyordu. Bu yöndeki görüş ayrılıklarına CHP yönetimi il ve ilçe örgütlerine gönderdiği iki ayrı genelgeyle noktayı koydu.

Belediye çalışanlarına adaylık yolu kapandı

CHP'nin yeni tüzüğünün  "Kongrelerde Adaylık" başlıklı 41. maddesinde "Nüfusu 20.000'den fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye ve il genel meclis üyeleri,partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamazlar, ilçe kongresi delegesi olarak seçilemezler" ifadesi yer almıştı. 

Bu doğrultuda CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftçi Binici ve Ensar Aytekin'in imzasını taşıyan ilk genelgede partili belediye ve iştiraklerinde çalışanların kongrelerde aday olamayacağı, bunun yanı sıra gençlik kolları kongrelerinde de yine aday olamayacakları ve ilçe kongre delegesi seçilemeyecekleri belirtildi. Genel Merkezi tüzük değişikliği doğrultusunda gönderdiği genelgeyle özellikle gençlik kolları kongrelerinde aynı zamanda belediye çalışanı olan pek çok aday adayının önünün kesildiği kaydedildi. 

Parti yönetiminin, bu tüzük değişikliğiyle kamuoyundaki CHP kadrolarının belediyelere yerleştirildiği algısını değiştirmeye çalıştığı yine kongreler öncesinde yaşanan "aday enflasyonu"nun da önüne geçilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Milletvekilleri ve belediye başkanlarına da adaylık yasak 

CHP Genel Sekreteri Böke ve iki genel başkan yardımcısının imzasıyla yayınlanan ikinci genelgeyle de milletvekilleri, belediye başkanları ve il genel meclis üyeleri için tüzük kurultayında alınan karar uygulamaya konuldu. 

Buna göre de nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye başkanları ve il genel meclis üyeleri de kongrelerde aday olamayacak. Adaylık yasağı gençlik kolları kongreleri için de geçerli olacak. 

Parti yönetiminin bu kararla da belediye başkanları, milletvekilleri ve il genel meclisi üyelerinin il ve ilçe kongrelerine müdahalesinin önüne geçmeyi hedeflediği kaydedildi.

Editör: Elif Erbay