Ünsal Ergel / ANKARA

MSB: Ordumuz yalnızca milli ve yerli üretim muhabere sistemleri kullanıyor MSB: Ordumuz yalnızca milli ve yerli üretim muhabere sistemleri kullanıyor

CHP'nin 10 Eylül'de TBMM’yi Can Atalay için ikinci kez olağanüstü gündemle toplama girişimi, tatilde olan Meclis’te tartışma konusu oldu. 
128 milletvekili olan CHP'nin Meclis'i toplantıya çağırma sayısı olan 120'ye erişmek de zorlanmayacağı ancak Genel Kurul'un açılması için gereken 200 vekille erişmekte güçlük çekeceği tartışılıyor.  DEM Parti'nin CHP'ye destek verme eğiliminde olduğu ancak İYİ Parti'nin bu noktada ana muhalefete destek vermek istemediği gelen bilgiler arasında yer alıyor.

AK Parti fırsata çevirir mi?

Meclis'in 10 Eylül'de toplanması durumda, AK Parti'de, geçtiğimiz yasama yılından kalan üç düzenlemeyi Genel Kurul gündemine getirmeyi tartışıyor. AK Parti'nin hukukçu kurmayları, CHP'nin Meclis'i yeniden yüksek yargıdaki Can Atalay kararı ya da bu kararı anımsatacak bir gerekçeyle toplayamayacağını ifade ettiler. AK Partili kaynaklar, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundular:
“16 Ağustos'ta reddedilen Can Atalay hakkındaki yüksek yargı kararını tartışmayı içeren ikinci bir genel görüşme talebinde bulunulamaz. Bu talebi anımsatan ya da sonucu itibariyle benzer olan bir gerekçeyle de genel görüşme talebinde bulunulamaz. İfadeleri değiştirmek suretiyle asıl niyetlerini saklayamazlar. 1980 sonrasından bugüne kadar Meclis Genel Kurulu, 52 kez olağanüstü gündemle toplanmış. Bunların hepsi de farklı gerekçelerle olan genel görüşme talepleri.”

Bekleyen kanunlar var

Edinilen bilgiye göre, AK Parti, 10 Eylül sonrasında Genel Kurul'un kapanmaması için çalışma önergesi vermeyi tartışıyor. Grup Yönetimi, Meclis'in tatile girdiği 30 Temmuz öncesinde yapılan toplantıda, 9'uncu Yargı Paketi, e-ticarette yeni değişiklikleri içeren yasa teklifi ile Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifini 1 Ekim'den önce Genel Kurul'dan geçirilmesini tartışmıştı. Toplantıda okulların açıldığı 9 Eylül ile 15 Eylül arasında Meclis'in çalışması gündemine alınmış fakat karara bağlanmamıştı. Bu kararın yeniden gündeme getirildiği öğrenildi.

Editör: Elif Erbay