Dünya

Cesetleri çatıdan atan İsrail askerlerine soruşturma çağrısı

BM, İsrail askerlerinin Filistinli sivillerin cesetlerini çatıdan attığını gösteren video görüntülerinin soruşturulması çağrısında bulundu.

Loading...

Abone Ol

BM, bu hafta Batı Şeria'nın Kabatiye kasabasında bir eve düzenlenen baskının ardından İsrail askerlerinin ölen Filistinlilerin cesetlerini çatıdan aşağı attığını gösteren video görüntülerin ortaya çıkmasıyla ilgili şeffaf bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

BM: İnsanlık dışı

Kasabaya düzenlenen saldırıda İsrail güçleri en az 7 Filistinliyi öldürdü. Filistin'in resmi haber ajansı Wafa, rahatsız edici görüntülerde öldürülenlerden en az üçünün binanın tepesinden atıldığının görüldüğünü bildirdi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, cuma günü görüntüleri "insanlık dışı" olarak nitelendirerek, konuyla ilgili "şeffaf" bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

ABD: Son derece rahatsız edici

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, yaşanan vahşetin "son derece rahatsız edici" olduğunu belirterek, ABD'nin olayla ilgili İsrail ordusunun başlattığı soruşturmanın sonuçlarını beklediğini söyledi.

Kirby, doğrulanması halinde videonun "profesyonel askerler tarafından sergilenen çirkin bir davranış" teşkil edeceğini de sözlerine ekledi.

Videodaki görüntüler, Euro-Med Monitor da dahil olmak üzere birçok insan hakları örgütü tarafından doğrulandı.

Sahada bulunan bir AP muhabiri de üç İsrail askerinin, cansız bedenleri aşağıya attığını doğruladı.

Olay, İsrail güçlerinin zırhlı ciplerle kasabaya düzenlediği 10 saatlik saldırının ardından yaşandı.

İsrail güçlerinin daha önce de kasabada çok sayıda evi kuşattığı ve Filistinlileri öldürdüğü belirtildi.

Kirby, "Bu konuda derhal İsrailli mevkidaşlarımıza ulaştık ve daha fazla ayrıntı talep ettik. Bunu araştıracaklarını ve gerekirse uygun bir hesap verebilirliğin sağlanacağına dair bize güvence verdiler" dedi.

Hak örgütlerinden sert tepki

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eski yöneticisi Kenneth Roth, dehşet verici görüntüleri sert bir dille eleştirdi.

Roth X hesabından yaptığı paylaşımda, "Uluslararası insancıl hukuka göre, askerlerin düşman savaşçılarının cesetlerine insanca davranılmasını sağlaması gerekir. Ancak İsrail askerleri üç Filistinli sivilin cesedini bir çatıdan attılar" diye yazdı.  

Hamas da görüntülere tepki göstererek, eylemi "barbarlık" olarak niteledi.