ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, geçen ay Yemen açıklarında Husilerin saldırısına uğrayan ve hala alevler içinde yanan petrol tankerini kurtarma çalışmalarının Pazartesi günü başlatıldığını duyurdu.

Sounion Kızıldeniz’den çekiliyor

150 bin ton ham petrol taşıyan Yunan bandıralı petrol tankeri Sounion, 21 Ağustos'ta Hudeyde açıklarında İran destekli Husiler tarafından vurulmuştu.

CENTCOM, X sitesinde yaptığı paylaşımda, "Hala yanan ve büyük bir çevre felaketi tehlikesi arz eden" arızalı gemi için Güney Kızıldeniz'de "kurtarma çalışmalarının sürdüğünü" söyledi.

CENTCOM, Husi saldırılarını "pervasızca" olarak kınadı ve bölgedeki ticareti korumak ve çevresel etkileri azaltmak için "uluslararası ortaklar ve müttefiklerle çalışmaya devam etme" sözü verdi.

Husiler bir gemiye daha operasyon yaptı

Blue Lagoon

CENTCOM’dan yapılan açıklamanın ardından Husilerin Silahlı Kuvvetlerinin Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri dün akşam, Blue Lagoon adlı bir gemiye daha Kızıldeniz`de askeri bir operasyon gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Seri, operasyonun, geminin sahibinin işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağını ihlal etmesi nedeniyle yapıldığını söyledi.

Operasyonun, “Yemen deniz kuvvetleri, İHA kuvvetleri ve füze kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiği ve operasyonun başarıyla gerçekleştirildiği” belirtildi.

Açıklamada ayrıca, “Yemen Silahlı Kuvvetleri`nin, Kızıldeniz`de İsrail`in deniz trafiğini engellemede başarılı olduğu ve İsrail ile bağlantılı veya onunla işbirliği yapan tüm gemilere yönelik deniz trafiği yasağını operasyon bölgesinde uygulamaya devam edeceği vurgulandı.

ABD: İsrail'in yanında durmaya devam edeceğiz ABD: İsrail'in yanında durmaya devam edeceğiz

Yahya Seri açıklamasında, “Yemen Silahlı Kuvvetleri, Gazze Şeridi ve Batı Şeria`daki cesur Filistin direnişine destek vermeye devam edeceğini, İsrail saldırıları durdurulup Gazze`deki abluka kaldırılana kadar operasyonlarını sürdüreceğini teyit etmektedir.” diye belirtti.

Editör: Burçin Çelikkol