Dünya

Cenin büyük direnişe hazırlanıyor

Filistin'in direniş ekseni Gazze'den Batı Şeria'ya kayma eğiliminde! Cenin'de Filistinlilerin evleri 5 gündür yıkılıyor. Vatanlarını korumaya kararlı Filistinliler 1 İsrail askerini öldürdü, 2'sini de yaraladı.

Abone Ol

İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin şehrinin 8 km kuzeybatısında bulunan Kefr Dan beldesinden çekilip, şehrin merkezindeki kampa sabah saatlerinde baskın düzenlemesi ile silahlı çatışmalar yeniden başladı. 

1 İsrail askeri öldürüldü, 5'i yaralı

Cenin`deki gelişmeler hakkında açıklama yapan el-Aksa Şehitleri Tugayları, direniş güçlerinin, kentin doğusundaki ed-Demc mahallesi ve diğer tüm çatışma eksenlerinde İsrail güçlerine karşı şiddetli çatışmalara girdiğini duyurdu. Açıklamada, kendilerini makineli tüfeklerle savunan ve patlayıcı cihazlarla pusular kuran direniş savaşçıları, İsrail güçlerine önemli kayıplar verdi.
el-Aksa Şehitleri Tugayları açıklamada, Cenin`in el-Cebriyat ve el- Demc semtlerinde düzenlenen iki farklı pusuda İsrail piyade birliklerinin ağır darbeler aldığını vurguladı. Direniş grubu ayrıca, patlamaların hedefinde olan İsrail güçleri arasında ölü ve yaralıların olduğunu teyit etti.

İsrail medyası da, Cenin`de bu sabah meydana gelen çatışmalarda 1 İsrail askerinin öldüğünü, 2 askerin de yaralandığını bildirdi. 
Kuşatmanın başladığı günden bu yana yaralı asker sayısı 5'e yükseldi. 
Kudüs Tugayları`na bağlı Cenin Taburu da el-Cebriyat caddesi ekseninde bir askeri aracın patlayıcı yüklü cihazlarla etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
Kassam Tugaylari ise Cenin`in batısındaki Kefr Dan beldesinde İsrail güçleriyle silahlı çatışmaya girdiğini açıkladı.
İsrail sivil alanlara saldırıyor 
el-Meyadin haber kanalının aktardığına göre, İsrail güçleri Cenin Hükümet Hastanesi`ndeki kuşatmasına, Cenin`deki sağlık görevlilerinin çalışmalarını kasıtlı olarak engellemeye ve şehrin doğu semtindeki evleri yıkma faaliyetlerine devam ediyor.
Haber kanalına konuşan bir kaynak, işgal güçlerinin ed-Demc mahallesinde bir evi kuşatıp energa roketiyle bombaladığını ve İsrail askeri helikopterlerinin kamp üzerinde yoğun uçuş gerçekleştirdiğini söyledi.

Mahalle meclis üyesi tutuklandı 

Ayrıca, el-Cebariyat mahallesinden yasama meclisi üyesi Şeyh Halid Süleyman Ebu el-Hasan`ın tutuklandığı belirtildi.
Öte yandan İsrail güçlerinin, el-Halil kentindeki Cebel Ebu Rumman bölgesine de baskın düzenlediği ve Beytüllahim`e giden yol boyunca askeri kontrol noktaları konuşlandırarak el-Halil`e girişlerin büyük bölümünü kapattığı öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre, İsrail güçleri el-Halil`deki İbrahim Camii`ni kapatarak Filistinlilerin camiye girmesini engelledi. Şehir merkezindeki Bab el-Zaviye bölgesine baskın düzenledi.
Gazze'deb Batı Şeria'ya destek 
Bu arada Filistin direnişi, Gazze`de olduğu gibi Batı Şeria'da da İsrail güçlerine karşı birleşik bir cephe halinde mücadele edeceklerine dair söz verdi.
İslami Cihad Hareketi`nin askeri kanadi olan Kudüs Tugayları, direnişin Gazze Şeridi`nde olduğu gibi, tüm direniş güçleriyle uyum içinde çalıştığını açıkladı. 
Kudüs Tugayları`nın Batı Şeria komutanı tarafından yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu ve diğer liderlere atıfta bulunularak, " Batı Şeria'daki direniş projesini kaldırmak için artık çok geç" denildi. 
Açıklamanın devamında, "şu anda Kudüs Tugayları ve direniş oluşumları altında faaliyet gösteren, tüm şehir ve kamplara yayılmış hücreler var. Cenin, Tubas ve Tulkerim şehirlerini işgal eden askerlere ve araçlara önümüzdeki günlerde neler olacağını göreceğiz`` ifadelerine yer verildi.

20 Filistinli aile evini terk etti 

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde Cuma günü en az 20 Filistinli aileyi evlerinden etti.
Yerel kaynaklar, İsrail güçlerinin Cenin kentinin doğu kesimindeki evlerin boşaltılmasını istediğini bildirdi. 
Evlerde yaşayan ailelerin, Cenin'in diğer bölgelerindeki akrabalarına ve köy ve kasabalara ulaşmak için dağları aşmak zorunda kaldı.   
El-Arabi El-Cedid'in kaynakları, Cenin'in doğu mahallesindeki durumu "zor" olarak nitelendirerek, kuşatmanın 4 gündür sürdüğünü, sokakların ve altyapının büyük ölçüde yıkıldığını söyledi.
Ailelerin bazılarının evlerinde mahsur kalırken, özellikle insanların büyük bir istilaya hazırlıksız olması nedeniyle insani durumun daha da kötüleşmesinden endişe edildiği bildirildi. 

Sağlık çalışanları ve ambulanslar hedef

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin ambulansları ve sağlık ekiplerini  engellediğini belirterek, sağlık ekiplerinin Cenin kentinde ve mülteci kampında mahsur kalan insanlara müdahale etmekte önemli zorluklarla karşılaştığını bildirdi.
Kızılay, ekiplerinin "vatandaşların insani ve tıbbi ihtiyaçlarını karşılamada zorluklar ve tehlikelerle karşı karşıya kaldığını", çünkü çalışanların "doğrudan silahla hedef alındığını" söyledi.
Kızılay, ekiplerin durdurulduğunu ve ambulanslarının arandığını belirterek, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin önceden koordinasyonu olmadan Cenin kentinin herhangi bir bölgesine girmelerinin engellendiğini, bunun da uzun zaman aldığını ve vatandaşların hayatlarını tehlikeye attığını söyledi.


Cenin'deki saldırı, İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyine yönelik Cumartesi günü dördüncü gününde devam eden saldırılarının bir parçası .
Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, Tubas ve Tulkarem kentleri ile mülteci kampları da hedef alındı. Saldırılarda şu ana kadar en az 22 kişi hayatını kaybetti.