Sudan'dan bir heyet, hükümetin gelecek hafta Cenevre'de yapılacak ateşkes görüşmelerine katılımına ilişkin koşulları görüşmek üzere ABD'li arabulucularla görüşmek üzere cuma günü Suudi Arabistan'a gitti. 

ABD: İsrail çağrı cihazlarını erken patlattı ABD: İsrail çağrı cihazlarını erken patlattı

Sudan heyeti Cidde'de

ABD, Sudan'da düzenli ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez geçen ay savaşan tarafları ateşkes görüşmelerine davet etmişti. 
Sudan hükümetinden yapılan açıklamada, "Sudan hükümeti, 14 Ağustos'ta gerçekleşmesi planlanan müzakerelere ilişkin daveti görüşmek üzere Maden Bakanı Muhammed Beşir başkanlığındaki bir heyeti ABD'ye göndermeye karar verdi" denildi.
Suudi Arabistan'da yaşayan Sudanlı bir diplomat AFP'ye yaptığı açıklamada, heyetin "Cenevre görüşmelerine katılmak için hükümetin şartlarını Amerikalı yetkililerle görüşmek üzere" Cidde'ye geldiğini söyledi
ABD'nin davetine, hükümetten ve RSF'den olumlu yanıt gecikmedi. RSF'nin hızla  kabul ettiği davete ilişkin Abdülfettah el Burhan ise "herhangi bir müzakere başlamadan önce hükümetin endişelerinin giderilmesi gerektiğini" belirtti. 
Washington, Cenevre görüşmelerine Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yapacağını ve Afrika Birliği, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşmiş Milletler'in gözlemci olarak katılacağını duyurdu.
Cenevre merkezli Birleşmiş Milletler Sözcüsü Alessandra Velluci, bunun BM'nin bir girişimi olmadığını, ancak Sudan'daki krizin çözümüne yardımcı olabilecek tüm girişimleri memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Sudan'da insani kriz 

Nisan 2023'ten bu yana Burhan'ın güçleri ile paramiliter komutan Muhammed Hamdan Daglo'ya sadık güçler arasında süren savaş on binlerce insanın ölümüne , milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve korkunç bir insani kriz ile kıtlık uyarılarının tetiklenmesine neden oldu.
Cidde'de daha önce yapılan müzakereler yıkıcı çatışmalara son vermeyi başaramamıştı.
 

Editör: Burçin Çelikkol