Caretta carettaların yumurtadan çıkıp denizle buluşma süreci, gönüllülerin ve çevrecilerin yoğun çabalarıyla takip ediliyor. 18 yıldır Alanya’nın Yeşilöz ve Uğrak mahallelerinde caretta caretta yuvalarını korumak için gönüllü nöbet tutan Güldane Şahin, sahile bırakılan plastik atıkların yavrular üzerinde ölümcül bir etki yarattığını belirtiyor.

Şahin, "Yavrular denize ulaşmak için kumun içinden çıktıklarında, sahildeki çöplerin içine girerek telef olma tehlikesi yaşıyor. Biz gönüllüler olarak sürekli bu yavruları kurtarmak için mücadele ediyoruz" dedi.

Süphan Dağı ilk kar ile beyaza büründü Süphan Dağı ilk kar ile beyaza büründü

Balıkçılardan ve Ziyaretçilerden Duyarlılık Bekleniyor

Caretta caretta yavrularının hayatta kalma oranlarının düşük olduğuna dikkat çeken Şahin, amatör balıkçılar ve sahil ziyaretçilerinin de bu duruma özen göstermesi gerektiğini vurguladı.

“Maalesef sahile bırakılan çöpler ve balıkçıların geride bıraktığı ağlar, misinalar da bu sevimli yavrular için ölüm tuzağı haline geliyor. Binlerce yavrudan sadece birkaçı hayatta kalabiliyor ve onlar da 25-30 yıl sonra tekrar bu sahillere yumurtlamak için geri dönüyor.

Bu döngünün devam edebilmesi için doğamıza sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

Şahin, doğanın korunmasının tüm canlılar için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, “Lütfen sahillerimizi temiz tutalım. Doğa bizim hayat sigortamız. Her bireyin bu konuda sorumluluk alması gerekiyor” diyerek yetkililerden destek istedi.

Editör: Elif Erbay