Dünya

Cammu-Keşmir halkı 10 yıl sonra sandığa gitti

Keşmir halkı, Hint yönetiminin özerkliği kaldırmasından bu yana ilk kez sandık başına gitti. Cammu ve Keşmir bölgesinde meclis seçimlerine katılımın yüzde 59 olduğu bildirildi.

Abone Ol

Hindistan'ın idaresindeki Cammu Keşmir'de halk uzun bir aradan sonra milletvekili seçimi için sandık başına gitti.

Meclis seçimlerine bölgede yaşayan halkın katılımının yaklaşık yüzde 59 olduğu bildirildi.

İlk aşama tamamlandı

18 Eylül- 1 Ekim tarihleri arasında üç aşamada yapılacak seçimlerde 24 milletvekilini belirleyecek olan ilk aşaması dün 18.00’de sona erdi.

2014'ten bu yana yapılmayan seçimlerin ilk aşamasında halkın 219 millet vekili adayı arasından 24'ünü seçeceği bildirildi.

Cammu-Keşmir Meclisi'ndeki 90 sandalyenin 47'si Keşmir'i, 43'ü ise Cammu'yu temsil edecek olan millet vekilleri için oy verilecek.

Oy kullanma işleminin 18.00’de sona ermesinin ardından açıklama yapan seçim kurulu başkanı Pole, önemsiz sayılabilecek gerginliklerin dışında sorun yaşanmadığını belirterek katılımdan dolayı memnuniyetini açıkladı. Pole, diğer aşamalarda katılımın artmasını beklediğini belirtti.

İkinci turda 26 koltuğun belirleneceği tarih 25 Eylül, son tur ise 1 Ekim’de yapılacak.

Bölgenin özel statüsünün kaldırılmasından bu yana ilk olacak seçimlerin sonuçlarının ekim başında halka duyurulması bekleniyor.

Hindistan, nüfusunun çoğunu Müslümanların oluşturduğu tek eyalet olan Cammu Keşmir'in 70 yıldır sahip olduğu özel statüyü kaldırdı.

Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen özerk bir eyalet konumundaydı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü.