Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre 2024 yılı Temmuz ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 827,7 milyar lira, bütçe gelirleri 730,9 milyar lira ve bütçe açığı 96,8 milyar lira olarak gerçekleşti.

Temmuz ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 827,7 milyar lira, bütçe gelirleri 730,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı bütçe giderleri 735,2 milyar lira ve faiz dışı açık ise 4,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Merkezi yönetim bütçe giderleri Temmuz ayı itibarıyla 827 milyar 706 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz harcamaları 92 milyar 539 milyon lira, faiz hariç harcamalarsa 735 milyar 167 milyon lira olarak gerçekleşti.

Samimi Haber olarak bütçedeki bu açığı, Ekonomist Salih Kaya’ya sorduk.

Benzin, motorin ve LPG fiyatları (21 Kasım 2024) Benzin, motorin ve LPG fiyatları (21 Kasım 2024)

Salih Kaya

Ekonomist Salih Kaya

Bütçe açığı kamu harcamalarındaki artışın devam ettiğini gösteriyor

Gerçekleşen bütçe açığını kamu harcamalarındaki artış seyrinin devam ettiği yönünde yorumlayan Kaya, kamudaki harcamaların kısıtlanması gerektiğini söyledi.

Emekliye yüzde 19 gibi sembolik bir zam verildiğini hatırlatan Salih Kaya, buna karşılık kamu harcamaları artmaya devam ederse piyasadaki paranın artmaya devam edeceğini, bunun da enflasyonu tetikleyeceğini söyledi.

Enflasyonun düşmesi için kamu harcamalarında ciddi bir düşüş olması gerektiğini ifade eden Salih Kaya, kamunun yönettiği elektrik, doğalgaz, otoyol ve köprü geçiş ücretleri gibi ücretlerde ciddi artışlar olduğunu belirterek bunun zaten enflasyonist bir etki yaratacağını söyledi.

Bakan Şimşek’in önlemleri başarılı oldu mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı önlemlerin ne derece başarılı olduğunu sorduğumuz Kaya, enflasyonda bir miktar düşüş olduğunu, aylık enflasyonun yüzde 2,55 gerçekleştiğini söyledi. Hedeflere ulaşabilmek için enflasyonun 1 ila 1,50 arasında olması gerektiğini söyleyen Kaya, Merkez Bankası rezervlerindeki ve döviz hareketlerindeki artışın olumlu gelişmeler olduğunu vurguladı.

Döviz hareketlerindeki artışın henüz yatırıma yönelmediğini belirten Kaya, faizin yüksek seyretmesinin dövizi baskılamak için önemli olduğunu belirtti.

Rezervlerdeki ve döviz hareketlerindeki artışın, faizin yüksek seyretmesinin olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen Kaya, yine de bunların yeterli olmadığını, enflasyonun düşmesi için kamu harcamalarının kısılması gerektiğini söyledi.