Koronavirüs salgının tüm dünyayı etkilemesi sonrasında insanlarda hastalık korkusu üst seviyeye çıktı. Şimdi ise o büyük pandemiden sonra yeni bir tehlikenin olduğu uzmanlar tarafından açıklandı. Mynet’te yer alan habere göre, Bangladeş'te bir adam çiğ meyve suyu içtikten sonra beynin şişmesi sonucunda Nipah virüsüne yakalanarak hayatını kaybetti.

Söz konusu bu hastalığın bulaştığı kişilerin yüzde 75'ini öldürdüğü bilgisi elde edilirken virüse ilişkin yapılan açıklamada hayatını kaybeden adamın enfekte yarasanın idrarı ya da tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyunu içtiği öğrenildi.

Obezitenin psikolojik etkileri nelerdir? Obezitenin psikolojik etkileri nelerdir?

Virus Nipah

SIRADAKİ PANDEMİ NİPAH VİRÜSÜ MÜ?
Bangladeş'te bir kişinin enfekte olmuş meyve yasalarının idrarı ya da tükürüğüyle kirlenen çiğ hurma suyu içmesi sonucunda nipah virüsüne yakalandığı ve sonucunda hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Contagion filmine ilham olan bu virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 75’ini öldürdüğü öğrenildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan yetkililer, "Örnek laboratuvar testine gönderildi ve sonuç pozitif çıktı" dedi. Sağlık Bakanlığı Epidemiyoloji, Hastalık Kontrol ve Araştırma Enstitüsü (IEDCR) Direktörü Tahmina Shirin Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kişinin çiğ hurma suyu içtiğini öğrendik” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN UYARI GELDİ
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre bu içeceği tüketen en az 139 kişinin virüse yakalandığı ve kişilerin çiğ hurma suyu içmemeleri gerektiği bildirildi. Nipah virüsünün meyve yarasaları ya da domuz gibi hayvanlardan insanlara bulaştığı öğrenilirken söz konusu bu virüsün zoonotik bir virüs olduğu öğrenildi. İlk defa 1.999 senesinde Malezya’da tespit edilen virüs genellikle Bangladeş ve Hindistan’ın bazı bölgelerinde görülüyor. Öte yandan IEDCR’de yer alan bilgilere göre nipah virüsünün bulaştığı Bangladeş’te 14 kişiden 10’u 2023 akşam senesinde hayatını kaybetti. Söz konusu bu sayının son 7 yıl içindeki en yüksek ölüm sayısı olduğu öğrenildi.

Virus
HAYATTA KALANLARDA HASAR BIRAKIYOR
Bu virüs sadece ölümcül olmasıyla değil hayatta kalan kişilerde değişikliklere yol açmasıyla da dikkat çekiyor. Öyle ki virüsten dolayı hayatta kalanların yaklaşık yüzde 20’si nde akşam kişilik değişiklikleri ya da nöbet bozuklukları görülüyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRÜGÜTÜ’NDEN UYARI
Nipah virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi potansiyeline sahip "öncelikli patojen" olarak listelenen virüsler arasında yer alıyor. Virüsün solunum ve merkezi sinir sistemlerine hızla saldıran bildiği biliniyor. Öte yandan yapılan karşılaştırmalar sonucunda Koronavirüsün ölüm oranının yüzde birin biraz üzerinde olduğu söylenebilir.

Bu virüsü tedavi etmek amacıyla kullanılan herhangi bir ilaç ya da aşı bulunmuyor. Şu an için en az 8 uzman grubu söz konusu bu virüsü hafifletmek adına aşı çalışmaları yapıyor. Virüse ilişkin daha önce açıklamalarda bulunan bilim insanları The Sun'a Nipah'ın "kesinlikle yeni bir pandemiye neden olabileceğini" belirtmişti.
East Anglia Üniversitesi'nden Profesör Paul Hunter, konuya ilişkin şunları söylüyor:

"Şu anda insandan insana bulaşma çok verimsiz ancak yakın temasla yayılabilir" dedi. Dolayısıyla pandemiye dönüşmesi için virüste büyük bir değişiklik olması gerekiyor. Uzman "Ancak beni endişelendiren şey gıda yoluyla bulaşma" dedi. "Eğer enfekte karkaslar uluslararası olarak ihraç edilirse, bu kısa süreli bir pandemiye neden olabilir."