İngiltere'de yapılan bu araştırma, 584 binden fazla köpeğin verilerini inceledi ve köpeğin ömrünü etkileyebilecek faktörler arasında burun uzunluğunun önemli bir rol oynadığını ortaya koydu, bunun yanı sıra vücut büyüklüğü ve cinsiyet de etkili faktörler arasında yer aldı.

Araştırma, 155 farklı köpek ırkı ve kırma cinslere ait verileri içeriyordu. Örneğin, tipik bir Labrador av köpeğinin veya Border Collie'nin ortalama yaşam beklentisi 13 yıldan biraz fazla olabilirken, "düz yüzlü" köpeklerin bu ölçüme göre daha kısa bir yaşam süresine sahip olduğunu gösterdi.

Dikkat! Kalbi durduruyor... Dikkat! Kalbi durduruyor...

Kısa burunlu köpekler arasında yer alan büyük mastiffler (ortalama 9 yaş), etli İngiliz bulldoglar (ortalama 9,3 yaş) ve Fransız bulldoglar (ortalama 9,8 yaş) daha kısa yaşam sürelerine sahip oldukları belirlendi. Bu bulgular, köpek sahiplerine, köpeklerinin yaşam beklentisini anlamalarında ve sağlık konularında daha bilinçli kararlar almalarında yardımcı olabilir.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dişilerin erkek köpeklere kıyasla, küçük köpeklerin de büyük köpeklere göre daha uzun süre yaşadığı belirlendi. Küçük ve orta boy köpeklerin ortalama yaşam süreleri 12 yıldan fazla iken, "düz yüzlü köpekler" adı verilen tüm boyutlardaki köpeklerin bu sınırın altında kaldığı görüldü.

Londra Kraliyet Veteriner Koleji'nde doçent olan Dan O'Neill, yapılan yeni araştırmanın düz yüzlü köpeklerin genel olarak tipik köpeklere kıyasla ortalama 1,5 yıl daha kısa ömre sahip olduğunu vurgulayarak, bu durumun büyük sağlık sorunlarını ortaya koyduğunu belirtti. O'Neill, düz yüzlü bir cins düşünenleri "durup düşünmeye" ve uzun, mutlu bir yaşam için en iyi şansı sunan bir köpek edinmeye çağırdı.