Nice multimilyarderler, krallar var ki, onlarca, belki de yüzlerce arabalık koleksiyonlar kurarak bir anlamda güç gösterisi yaparlar.

Gümüşhane’de yaşayan oto yedek parçacı Rifat Çilenk’in de yüzlerce arabası var ve sürekli bu muhteşem koleksiyonun üzerine yeni arabalar getiriyor.

Ama Çilenk’in krallardan ve dünyanın en zengin araba koleksiyonerlerinden bir farkı var: O ne kral, ne dolar milyarderi. Ekmeğini oto sanayide alınteriyle çıkaran ortalama bir esnaf. Zaten arabaları da gerçek değil, oyuncak. 

Onun çok arabası var!

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı 66 yaşındaki Rifat Çilenk için oyuncak araba biriktirme tutkusu, 10 yıl önce eline geçen bir oyuncak kamyonla başlamış. Bugünse onlarca markadan kurulu tam 189 arabası var. Daha doğrusu oyuncak araba koleksiyonu. 

Batman'da hapşırma nöbeti geçiren kadın kendini durduramıyor! Hapşırma nöbeti nedir, nasıl geçer? Batman'da hapşırma nöbeti geçiren kadın kendini durduramıyor! Hapşırma nöbeti nedir, nasıl geçer?

Oto yedek parçacılığı işinden dolayı arabalara başından beri zaten ilgi duyuyormuş. 10 yıl önce bir mağazadan aldığı oyuncak kamyon, onun oyuncak araba koleksiyonu işinin başlangıcı olmuş. Bugün 13 ülkeye ait 46 markanın 146 modelinden arabalara sahip. 

Çilenk’in küçük araç/otomobil koleksiyonunun yanı sıra ‘ağır vasıta’ koleksiyonu da var. 12 ayrı markadan 29 tır ve 14 tane de dorseli kamyona sahip. 

Koleksiyonuna gözü gibi bakıyor ve bakımlarını, temizliklerini düzenli yapıp tozlarını alıyor. Koleksiyonunu, başkanı olduğu kooperatif merkezinde koruyan Çilenk, arabalarının vatandaşlardan da büyük ilgi gördüğünü söylüyor. İnsanlar gelip koleksiyonun fotoğraflarını çekiyormuş. 

Çalınmasın diye kilitli camekanlara koydu

Çilenk’in amacı, yeni modeller ve arabalar bulup koleksiyonuna ekleyerek araba sayısını artırmak. Oyunca araba koleksiyonu yapmaya başlamasını; “10 yıl önce bir mağazada bir kamyon gördüm, çok hoşuma gitti, satın aldım. Daha sonra bunun sayısını nasıl arttırabilirim diye düşündüm” sözleriyle ifade eden Çilenk, gelinen aşamada koleksiyonunu barındırmak ve sergilemek için 10 tane stant yaptığını, camekanlar içerisine koyduğunu, çalınmasın diye camekanlara farklı anahtarlar yaptırdığını anlatıyor. 

“Yeni arabalar almak istiyorum”

Oyuncak araba biriktirme işini bir hobi olarak tanımlayan Çilenk; “İnsanların hobilerinin olması gerektiğine inanıyorum, benim de hobim bu. Sayısını arttırmak istiyorum ama yeni modelleri bulmak pek kolay olmuyor, eğer bulursak sayıyı arttıracağız. Burada çalışan üç arkadaşımız var, onlar da bu koleksiyona çok iyi bakıyor” diyor.

Editör: Elif Erbay