Boyun ağrısı, başın üst kısmından omuzların arasına kadar olan bölgede hissedilir. Oldukça rahatsız edici bir ağrıdır. Boyun ağrısı veya tıptaki ismi ile servikalji, bir çok nedene bağlıdır. Aynı zamanda farklı farklı süre aralığında devam edebilen bir rahatsızlıktır. Fiziksel zorlanma durumları, hatalı duruş alışkanlıkları, stres,osteoartrit, omurga stenozu, fıtık, sinir sıkışması, kasların gerilmesi gibi sebepleri vardır.

Boyun ağrısı, başın bölgesinin altındaki omurgalarda görülür. Eksenel boyun ağrısı veya radiküler boyun ağrısı şeklinde meydana gelebilir. Ağrının nedeni birçok farklı yaralanma veya tıbbi durum olabilir. Eğer zamanında tedavisi zedilmezse kişilerin günlük yaşantıyı olumsuz etkiler.

Madde madde boyun ağrısının sebepleri

Yaşlanma: Yaşlılığın getirdiği kas ve iskelet sisteminde aşınma ve yıpranma, ağrıya neden olabilir.

Fiziksel zorlama: Günlük yaşamda tekrarlayarak yapılan veya yorucu olan aktiviteler boyunda sertliğe ve ağrıya neden olabilir.

Bedensel durum: Kötü duruş, zayıf karın kasları ve fazla kilo, uzun süre bilgisayar ekranda vakit geçirme ağrıya sebep olur.

Tarhana yediler, 90’ı gördüler! Tarhana yediler, 90’ı gördüler!

Kas gerginliği ve spazmlar: Uzun süre sabit bir pozisyonda kalmak, aşırı yorucu ve yoğun egzersiz temposu veya aniden ağır bir nesneyi kaldırmak gibi durumlar kaslarda gerginlik ve spazmlara neden olabilir. Ve bunun sonucunda da boyun ağrısı meydana gelir.

Stres: Stres kasların gerilmesine sebep olur ve neticesinde boyun bölgesinde ağrı veya sertleşme görülür.

Yaralanma: Travma ve diğer yaralanmalar omurilikteki disklere ve dokulara zarar verdiğinden kaynaklı boyun ağrısına yol açar.

Sinir sıkışması: Sinir sıkışması olduğunda sinirler üzerinde baskı olur ve boyun ağrısı yaşanır.

Boyun bölgesinde kitle: Boyun bölgesinde tümörler veya kemik çıkıntıları varsa bunlar baskı yaratır ve ağrı görülebilir.

Başka sebepler: Menenjit, romatoid artrit ve kanser bir çok şey boyunda ağrıya sebep olabilir.

Boyun ağrısına ne iyi gelir?

Şiddetine göre boyun ağrısına iyi gelen şeyler değişebilir ve kurtulmanın yolları da çeşitlilik gösterebilir. Doğru duruş, düzenli egzersiz, boyun kaslarını güçlendirmek, stresten uzak durmak, ergonomik çalışma ortamlarını tercih etmek boyun ağrısına iyi gelecektir.

Editör: Uğur Kaçar