Bu çarpıcı yükselişle birlikte endeks, önceki kapanışa göre 156,00 puan artış gösterdi. Toplam işlem hacmi ise 149,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 2,11 ve holding endeksi yüzde 2,04 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla artış yüzde 5,39 ile sigorta sektöründe görülürken, en az artış yüzde 0,99 ile menkul kıymet ve yatırım ortaklığı sektöründe gerçekleşti.
Bu yükselişte etkili olan faktörlerden biri de Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez'in açıklamalarıydı. Lopez, Türkiye'ye 17 milyar dolarlık programın yanı sıra önümüzdeki üç yıl içinde 18 milyar dolarlık yeni operasyonları planladıklarını duyurarak yatırımcıların risk iştahını artırdı.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri de artış eğilimini sürdürdü. 1 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 325 milyon dolar artarak 120 milyar 624 milyon dolara ulaştı. Bu, üst üste 12 haftalık bir yükseliş trendini işaret ediyor.
Uzmanlar, küresel pay piyasalarında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaştırıcı para politikası beklentilerinin etkili olduğunu belirtiyorlar. Fed'in eylül toplantısında politika faizini sabit bırakacağı kesin gözüyle bakılırken, kasım toplantısında 25 baz puan faiz artırma ihtimali yüzde 43 olarak görülüyor.
Yarın, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesi piyasaların yakın takibinde olacak. Ayrıca, yurt dışında Japonya'da büyüme, Almanya'da enflasyon ve ABD'de toptan stoklar gibi önemli veriler gündemi şekillendirecek.
Teknik analizde ise BIST 100 endeksinin 8.400 seviyesinin direnç, 8.200 ve 8.100 puanın ise destek konumunda olduğu ifade ediliyor.