Dünya

Bolton'a suikast emrini verdiği iddia edilen İranlı için 20 milyon dolar ödül

ABD’de seçim yarışında kısa süre gündemde kalan Trump suikasti, Bolton’a yönelik planla canlandırılmaya çalışılıyor. Dışişleri Bakanlığı, Bolton'a suikast planladığı iddia edilen bir İranlının yakalanmasına yardımcı olacaklara 20 milyon dolar ödül vaadetti.

Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski Beyaz Saray yetkilisi John Bolton'a suikast planlayan azmettiricinin yakalanmasını hızlandırmak için 20 milyon dolar ödül koydu.

Suikasti planladığı iddia edilen İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) üyesi Şehram Poursafi'nin yakalanmasına yardımcı olacak bilgiyi sağlayanların ödülü alacağı bildirildi.

Plan 2 yıl önce ortaya çıktı

ABD'li yetkililer, Ağustos 2022'de Poursafi'nin, eski başkan Donald Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olan Bolton'ı öldürme planını ortaya çıkardıklarını söyledi.

İddiaya göre Poursafi, ABD'de kimliği belirsiz bir kişiye Bolton'ı öldürmesi karşılığında 300 bin dolar teklif etti.

Dışişleri Bakanlığı perşembe günü düzenlenen "Adalet İçin Ödül" programı kapsamında, Poursafi'nin tutuklanmasına veya mahkum edilmesine yol açacak bilgi verenlere 20 milyon dolara kadar ödül verileceğini duyurdu.

Bu açıklama, Beyaz Saray'daki yeni dönemi için yarışan 78 yaşındaki Trump'ın, İran'dan kendisine yönelik "büyük tehditler" olduğunu iddia etmesinin ardından geldi.

Dış politikada şahin olarak kabul edilen Bolton, İran'ı sert bir şekilde eleştirirken Trump'ın 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesini savunmuştu.

Poursafi'nin, Bolton'ı başkent bölgesinde öldürmesi karşılığında ABD'de kimliği belirsiz bir kişiye 300 bin dolar teklif ettiği iddia edildi.

Süleymani suikastinin intikamı

Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu suikast planının, ABD'nin Ocak 2020'de Irak'ta İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından uygulamaya konulduğunu belirtmişti.

Ancak bu girişim gerçekleşmedi çünkü sözde suikastçı, Federal Soruşturma Bürosu'nun muhbiri haline geldi.

İranlı yetkililerse iddiaları "kurgu" olarak nitelendirerek reddetti.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cevad Zarif, bu hafta NBC News'e verdiği röportajda , hükümetinin yurtdışındaki İranlı muhalifleri öldürmeye çalıştığı yönündeki iddiaları reddetti.

"Biz insanları öldürmüyoruz ama gerçek şu ki, saygıdeğer bir İranlı generali öldürdüler" dedi.

Trump’a suikast uyarısı

Donald Trump'ın başkanlık kampanya ofisinden salı günü yapılan açıklamada, ABD istihbaratının, İran'ın kendisine suikast düzenleyeceği yönündeki "gerçek ve kesin" tehditler konusunda Trump'ı uyardığı bildirildi.

Trump'ın kampanya iletişim direktörü Steven Cheung yaptığı açıklamada, "Başkan Trump bugün erken saatlerde Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi tarafından İran'ın kendisine suikast düzenleme ve ABD'de istikrarsızlık yaratma ve kaos yaratma çabasıyla ilgili gerçek ve özel tehditler konusunda bilgilendirildi" dedi.