Bolivya'da yine darbe girişimi

Bolivya Devlet Başkanı Louis Arce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ülkede askeri bir kalkışmanın yaşandığı duyurdu.

Askeri kalkışmayı ülkedeki birtakım askerlerin giriştiği düzensiz hareketler olduğunu belirten Arce, halka ulusal seferberlik ve demokrasiyi savunma çağrısında bulundu. 

Darbeci General Zuniga

iktidardaki MAS partisi içindeki çekişmeden yararlanan General Juan Jose Zuniga'nın liderliğindeki ordu güçlerinin başkent La Paz'daki hükümet binası önünde toplandığı ve başkanlık sarayını ele geçirerek Zuniga’nın kendisini devlet başkanı ilan ettiği bildiriliyor. 

Eski Devlet Başkanı Evo Morales, “General Zuniga tarafından hazırlanan darbeye karşı demokrasiyi savunmak için Ulusal Seferberlik çağrısında bulunuyoruz” açıklamasında bulundu

Bolivya Ekonomi Bakanı da, birkaç gün önce ABD Büyükelçiliği ve diğer bazı diplomatik misyonların Başkan Louis Arce hükümetine karşı 'yumuşak bir darbe' hazırladığını söylemişti. 

Darbe girişiminde ABD parmağı!

Öte yandan ülkede ABD'ye direnişin simge isimlerinden olan eski Devlet Başkanı Evo Morales'in destekçileri darbeye karşı koymak için insanları sokağa davet etti. 

Eski devlet başkanı Evo Morales de sosyal medyadan “Darbe yaklaşıyor. Şu anda Silahlı Kuvvetler ve tanklardan personel Plaza Murillo'da konuşlandırılıyor. Kırsal kesimdeki ve kentteki toplumsal hareketlere demokrasiyi savunma çağrısı yapın” paylaşımı yaptı.

Morales, "Silahlı kuvvetlerin demokrasiyi ihlal etmesine ve insanları sindirmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Bolivya basınının aktardığına göre , darbeci General Juan Jose Zuniga, “Ülkemizi yoksullaştırmaya, orduyu aşağılamaya yeter” diyerek yeni bir kabine kurulacağını ilan etti.  

İran'ın 9. Cumhurbaşkanı Türk asıllı Mesud Pezeşkiyan oldu İran'ın 9. Cumhurbaşkanı Türk asıllı Mesud Pezeşkiyan oldu

Bolivya’da 2019’daki tartışmalı seçimleri ilk turda Evo Morales kazanmıştı. Seçimlerin hemen ardından sokağa çıkan muhaliflerin şiddetli eylemlerinin ve ordunun çağrısının ardından Morales istifa etmişti. Morales, o dönem ülkesinden ayrılıp önce Meksika, ardından Arjantin’e gitmişti. Morales, seçimi Luis Arce’nin kazanmasından bir sene kadar sonra ülkesine geri dönmüştü.

Editör: Haber Merkezi