BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması amacıyla Rusya, Türkiye ve Ukrayna devlet başkanlarına mektuplar gönderdi. Guterres'in mektuplarında, sivil seyrüsefer özgürlüğünün devam etmesinin önemine vurgu yapıldı.

Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çıkarılan dersler ışığında, BM'nin Karadeniz'de ticari deniz taşımacılığına yönelik riskleri azaltma amacıyla taraflarla aktif angajmanını sürdürdüğü belirtildi. Bu çerçevede ticareti açık tutmanın, gıda akışını sağlamanın ve gemileri güvende tutmanın öneminin altı çizildi.

Atlas Okyanusu’nda tekne alabora oldu Atlas Okyanusu’nda tekne alabora oldu

Ancak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Türkiye'nin Karadeniz'de seyrüsefer girişimini tahıl anlaşmasıyla ilişkilendirmeyerek, bunun tahıl anlaşmasıyla ilgili olmadığını ifade etti. Verşinin ayrıca, barışçıl kuru yük gemilerinin geçmesi gereken insani koridorun, Kiev rejimi tarafından Rus tesislerine karşı terörist saldırılar düzenlemek için kullanıldığını iddia etti.

Guterres'in mektuplarının amacı, bölgedeki gerginliği azaltmak ve Karadeniz'deki seyrüseferin güvenliğini sağlamak olarak yorumlandı.