Gündem

BM'de engelli hakları Türk yapımı "Buğday Tanesi" filmi üzerinden tartışıldı

New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında düzenlenen bir etkinlikte, Türk yapımı “Buğday Tanesi” filmi üzerinden dünyadaki engelli hakları ele alındı.

Abone Ol

BM Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler Konferansı (CRPD) kapsamında gerçekleşen panelde, BM Kapsayıcı Sosyal Kalkınma Bölümü Direktörü John Wilmoth, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak ve AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Anadolu Ajansı’nın BM muhabiri Şerife Çetin yaptı.

John Wilmoth, engelliler için yaptığı çalışmalardan ve BM’nin ortak misyonuna desteğinden dolayı Türkiye’ye teşekkür ederek, “Buğday Tanesi” filmindeki Serkan Bayram'ın hikayesinin Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin temel ilkeleriyle derinden örtüştüğünü ifade etti.

Sevim Sayım Madak, filmin sadece Serkan Bayram'ın hayatını değil, aynı zamanda Türkiye'deki engelli bakış açısındaki dönüşümü ve gelişmeleri de anlattığını vurguladı. Sanatın, engelliliğin tanınması ve görünür hale getirilmesi konusunda önemli bir araç olduğuna dikkat çekti.

Serkan Bayram, Türkiye’de son 20 yılda engellilere yönelik sosyal ve ekonomik alanlardaki hizmetlerde önemli başarılar elde edildiğini belirterek, “Engelsiz bir dünya ve Türkiye hayal ediyoruz,” dedi. Ayrıca, savaşların engellilik üzerindeki etkilerine de değinerek, barış içinde bir dünya istediklerini vurguladı.

Ahmet Yıldız ise, Türkiye'deki engelli haklarını koruyan yasalar ve sosyal yapıların önemine dikkat çekerek, bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirtti. ABD’nin engelli başkanı Franklin D. Roosevelt’i örnek gösterdi.

Serkan Bayram’ın hayat hikayesinden esinlenerek çekilen ve engelli bir bireyin mücadelesini anlatan “Buğday Tanesi” filmi, etkinlik sonunda Türkevi'nde diplomatik çevreler ve Türk Amerikan toplumu üyeleri için gösterildi.