Taliban yönetiminin sözcüsü, yerel yayıncı Tolo'ya yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler tarafından atanan özel raportör Richard Bennett'in Afganistan'da propaganda yapmakla görevlendirildiğini iddia etti. 

Mücahid: "Bennett, propaganda yayıyor" 

Taliban sözcüsü, Bennett'in rejimin kadınlara ve kız çocuklarına karşı tutumunu eleştiren değerlendirmelerini gerekçe göstererek Afganistan'a girmesini yasaklandığını belirtti. 
Bennett , Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından, 2022 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından Afganistan'daki insan hakları durumunu izlemek üzere atandı.
Taliban'ın kadınlara ve kız çocuklarına muamelesini araştırmak için birkaç kez Afganistan'a giden Bennet, ülkede dışında. Bu ziyaretlerinin ardından, "insanlığa karşı bir suç teşkil edebileceği" açıklamalarıyla gündeme geldi. 

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı!

Bennett, Afganistan'a seyahat vizesi alamadı

 Taliban yönetiminin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi, Reuters'a yaptığı açıklamada, Bennett'in "Afganistan'a seyahat vizesi alamadığını" söyledi.
Belhi, "Sn. Bennett'e çalışma esnasında profesyonelliğe uyması yönünde defalarca talepte bulunmamıza rağmen ... raporlarının Afganistan ve Afgan halkının çıkarlarına zarar veren önyargılara ve anekdotlara dayandığına karar verildi" dedi.
Taliban yönetimi sözcüsü Zabihullah Mücahid daha önce Taliban'ın İslam hukuku ve yerel geleneklere ilişkin yorumuna uygun olarak kadın haklarına saygı duyduğunu söylemişti. 
Mücahid, Tolo'ya yaptığı açıklamasında, "Sn. Bennett'in Afganistan'a seyahati yasaklandı, çünkü Afganistan'da propaganda yapmakla görevlendirilmişti... Küçük meseleleri abartıyor ve yayıyordu" dedi.

ABD ve batılıların Taliban tutumu

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle yönetime geçen Taliban'ın başta kadın hakları olmak üzere insan hakları konusunda tutumu Kabil yönetiminin geleceğini de ilgilendiren belirleyici unsurlardan biri oldu. 
Washington da dahil olmak üzere yabancı yetkililer, bugüne kadar Taliban'ın tavrında değişiklik olmadığı sürece tanınma konusunda müsamaha göstermeyeceklerini belirttiler. 
Ancak en son haziran ayında Katar'da, 25'e yakın ülkeden üst düzey BM yetkilisi ve elçileri Taliban ile bir araya geldi. İnsan hakları grupları, bu toplantıya Afgan kadınları ve sivil toplum temsilcilerini dahil etmedikleri için eleştirdiler. 
Halihazırda BM'nin Afganistan misyonu, Kabil'de faaliyetlerine devam ederek, insan hakları konularını raporluyor. 

Editör: Burçin Çelikkol