BM İnsan Hakları Ofisi, Lübnan’da Hizbullah’a ait Karz-ı Hasen finans kuruluşuna yönelik saldırılarının sivillere ait binalarda büyük hasar meydana getirdiğini belirterek kınadı.

BM ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Hizbullah'ın İsrail’e karşı faaliyetlerinin finansmanında yer aldığı iddiasıyla son 24 saatte gerçekleştirdiği, “Güney Beyrut'un banliyöleri, Güney Lübnan ve Bekaa'daki yerleşim alanlarına yönelik yoğun bombardımanını kınıyoruz" denildi.

Uluslararası hukuka aykırı

BM, bu saldırıların konutlara, sivil altyapıya ve işyerlerine önemli zararlar verdiğini, "bu bölgelerdeki sakinler arasında tarif edilemez bir paniğe ve yeni bir yerinden edilme dalgasına" yol açtığını vurguladı.

Açıklamada, uluslararası insancıl hukuka göre, savaşa ekonomik katkı sağlayan nesnelerin, askeri hedef kriterlerini karşılamadığı belirtilerek, bu amaçla hedef alınamayacağı belirtildi.

Açıklamanın sonunda, "Siviller ve sivil altyapı hedef değildir. Bu artan şiddet sona ermelidir. Sivil halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve bölgesel istikrarı ilerletmek için ateşkes ve müzakere masasına geri dönüş şarttır" denildi.

Sivil alanlar bombardıman altında

İsrail, pazar günü gece geç saatlerde gerçekleştirdiği saldırı sırasında

Lübnan medyası, İsrail'in pazar gecesi Hermel ve Baalbek’te Karz-ı Hasen finans kuruluşlarının hedef alındığını bildirdi. 

Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA, Beyrut'un Güney Banliyösü'ne 11 hava saldırısı düzenlendiğini, sadırıların çoğunda Karz-ı Hasen şubelerini hedef aldığını, bir saldırının da ülkeye insani yardımın ana giriş noktası olan Beyrut Havaalanı yakınlarına düştüğünü bildirdi. 

NNA ayrıca Baalbek'teki saldırının daha önce Karz-ı Hasen tarafından kullanılan binanın bulunduğu ticari pazarı hedef aldığını belirtti. 

İsrail'in bu gece de devam ettiği bombardımanında aralarında çocukların da olduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti, onlarca sivil yaralandı. 

İsrailli bakandan akıl dışı iddia: Hizbullah'ı yok ettik İsrailli bakandan akıl dışı iddia: Hizbullah'ı yok ettik

Karz-ı Hasen nedir?

Karz-ı Hasen, bireylere ekonomik ihtiyaçlarını ve hizmetlerini desteklemek için belirli süreler içinde kredi sağlamaya odaklanan bir sosyal kurumdur.

1982'de İsrail'in Lübnan'a yaptığı savaşın ardından Hüseyin el-Şami tarafından kurulmuştur.

Son yıllarda kurum, Lübnan hükümetine bağlı lisanslı bir kurum olarak faaliyet göstererek Lübnan'ın birçok bölgesinde şubeler açarak genişledi.

Ancak ABD hükümeti, Hizbullah ve sosyal ağını hedef alan mali kuşatmanın bir parçası olarak kuruma yaptırımlar uyguladı.

Ayrıca, yıllar boyunca ABD medyasının yanı sıra Batı ve Arap medya kuruluşlarının kışkırtmalarıyla karşı karşıya kaldı. 

Editör: Burçin Çelikkol