BM'nin son dünya su kalkınma raporuna göre, iklim kriziyle daha da kötüleşen su kaynakları üzerindeki stresin yanı sıra dünyanın tatlı su sistemlerinin aşırı kullanımı ve kirlenmesi büyük bir çatışma kaynağı.

kuraklık-1

Raporun yazarları, su paylaşımının etkilerinin ve su kaynakları üzerindeki işbirliğini daha geniş barış stratejilerinde kullanma olasılıklarının sıklıkla göz ardı edildiğini tespit etti. Tatlı suya erişim konusunda daha iyi işbirliği, kadınların ve kızların yaşamlarının iyileştirilmesinde de rol oynayacaktır.

Kuraklık

Dünyanın dört bir yanındaki yoksul ve kırsal bölgelerde su toplama konusunda birincil sorumluluk kadınlar ve kız çocuklarındadır.

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü

BM'nin yıllık su raporunu hazırlayan kuruluşu Unesco'nun genel müdürü Audrey Azoulay şunları söyledi:

“Su sıkıntısı arttıkça yerel veya bölgesel çatışma riskleri de artıyor. Unesco'nun mesajı açık: Barışı korumak istiyorsak, yalnızca su kaynaklarını korumak için değil, aynı zamanda bu alanda bölgesel ve küresel işbirliğini geliştirmek için de hızlı hareket etmeliyiz."

Suya erişim, Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada hayati bir konu. Bazı gözlemciler, Gazze'nin su tedarikinin çoğu için İsrail'e bağımlı olması nedeniyle İsrail'i temiz suya erişimi "silahlandırmakla" suçladı. Gazze'de yüz binlerce çocuk şiddetli açlık ya da kıtlık tehlikesiyle karşı karşıyayken, temiz su eksikliği susuzluğu artırıyor, tıbbi tedavi ve hijyeni aksatıyor.

Amazon Ormanı tarihinin en kötü kuraklığını yaşıyor! Amazon Ormanı tarihinin en kötü kuraklığını yaşıyor!

Rapor, su konusundaki gerilimlerin dünya çapındaki çatışmaları şiddetlendirdiğini ortaya çıkardı. Ancak Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'nun başkanı ve aynı zamanda başkanlık görevini yürüten Alvaro Lario'ya göre, savaşlarda suyun rolüne sık sık değinilse de, barışı sağlamak veya korumak için su üzerinde işbirliği potansiyeline çok az önem veriliyor.

İklim krizi, kirlilik ve bazı bölgelerde tatlı su kaynaklarının aşırı kullanımı su üzerindeki baskıyı daha da artırdığı için son yıllarda su konularında çok az ilerleme kaydedildi.Yaklaşık 2,2 milyar insan güvenli içme suyu kaynağına erişemiyor.

İklim krizi farkındalığı için kukla sürüsü! İklim krizi farkındalığı için kukla sürüsü!

Eğer eğilimler devam ederse, su kıtlığının gelecekte daha da fazla insanı etkilemesi muhtemel. Küresel Su Ekonomisi Komisyonu tarafından bu Eylül ayında yayınlanacak olan dünya suyuyla ilgili şimdiye kadarki en büyük raporun ön bulgularına göre, küresel tatlı su talebi bu on yılın sonunda arzı %40 oranında aşacak.

Kaynak: TheGuardian
Çeviri: Elif Erbay