İstanbul’daki evinde yaşlılığa bağlı rahatsızlıklardan dolayı 103 yaşında yaşamını yitiren Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy, ünlü bir siyasetçinin kızı olmasının yanında siyasi ve toplumsal meselelere şahsi ilgisiyle de tanınıyordu.

Türkiye’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Reşide Bayar'ın kızı Dr. Nilüfer Gürsoy, 1921 yılında Bursa'da dünyaya geldi.

Eski Demokrat Parti Kütahya Milletvekili Dr. Ahmet İhsan Gürsoy'un eşi olan Dr. Nilüfer Gürsoy, Adalet Partisi’nden 13. Dönem Bursa, 15. ve 16. dönem İstanbul Milletvekili seçildi.
Gürsoy, aynı zamanda Celal Bayar Vakfı Başkanlığı görevini de yürütmekteydi.

TBMM’de yapılacak törenle son yolculuğuna uğurlanacak

Dr. Gürsoy için bugün ikindi namazını müteakip İstanbul Erenköy Galip Paşa Camisi'nde cenaze namazı kılınacak.

Nilüfer Gürsoy, yarın saat 11.00'de Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılacak törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Yerel seçimler öncesi İmamoğlu’yla görüşmüştü

Türkiye siyasetindeki kritik dönemeçlerde sözünü sakınmamasıyla da tanınan Nilüfer Gürsoy, son olarak 31 Mart’taki yerel seçimler öncesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’yla görüşmüştü. Gürsoy’u Kadıköy’deki evinde ziyaret eden İmamoğlu, aile fertleriyle de tanışmış; Gürsoy’la bir süre sohbet etmişti.

Gürsoy, İmamoğlu'nun, "Siyasi partiler, yarın var olmak istiyorsa bu süreci tüm demokrasi kurallarına uygun atlatmaları lazım" sözlerine, "Partiler memleket için. Memleket parti için değil" yanıtını vermişti. İmamoğlu'nun Gürsoy'a yanıtı, "Çok güzel söylediniz. Memleket parti için değil. Bunu kullanacağım meydanlarda" olmuştu.

Referanduma tam sayfa ilanla ‘hayır’ demişti

Gürsoy 2017 yılındaki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş referandumu öncesi Hürriyet gazetesine tam sayfa ilan vermiş; “hayır” deme çağrısı yapmıştı. Gürsoy’un açıklamasının bir bölümü şöyleydi:

"Bu değişiklikle, yapmak istedikleriyle, artık demokrasinin varlığından Cumhuriyetimizin baki kaldığından söz edebilir miyiz? Cumhuriyet ve demokrasi içi boşaltılmış birer yafta haline gelecektir. Kuşkulu ve endişeli miyiz? Evet, öyleyiz. Aynı zamanda nereden nereye gelindi diye hüzünlüyüz. Ama asla ümitsiz değiliz. Referandumdan yüksek sesle “hayır” çıkmasını ümit ediyoruz. ‘Hayır’ diyeceğiz ve hayırlı olmasını dileyeceğiz. Milletimizin sağduyusuna ve vefasına güveniyoruz.”

 Celal Bayarın Kızı Nilüfer Gürsoy Kimdir

Hürriyet gazetesine verdiği bu tam sayfa ilanın ardından dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Gürsoy’u ziyaret etmiş, Gürsoy ziyaret sonrasında "Sayın Kılıçdaroğlu ve konuk vekilleri ziyaretimize geldiler, ortak müştereklerimizi görüştük. Milletimiz için, Türkiye’nin geleceği için bütün ’hayır’ diyenlere buradan selamımız olsun” açıklamasında bulunmuştu.

Doktoralı bir bilim insanıydı

Nilüfer Gürsoy, aynı zamanda doktoralı bir bilim insanıydı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü’nden mezun olan Gürsoy, fakülteye asistan olarak girmiş, “Eurepides’in Siyasi Görüşleri” tezi ile 1954’te doktor unvanını almıştı.