Dimes Hak Alerli, 1970 yılında Gürcistan'ın Borçalı bölgesinde, Türklerin yaşadığı bir bölgede doğdu. Eğitim hayatına Azerbaycan'da başlayan Alerli, 1987-1993 yılları arasında Bakı Devlet Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu.

Alerli, Azerbaycan Satranç Basın Şampiyonu olup, üniversiteler arası olimpiyatları kazanan takımın bir üyesidir. 2008 yılından beri Türkiye'de yaşamaktadır ve burada çeşitli kurumlarda satranç eğitimi konusunda danışmanlık yapmıştır. Türkiye milli takım havuzunda yer alan öğrencilere hocalık yaparak onların yetişmesinde önemli bir rol oynamıştır. İstanbul'da satranç alanında derece elde etmiş birçok öğrenci yetiştirmiştir.

Türkiye'de farklı yöntem ve test sistemleri temelinde eğitim stratejisi konusunda yazılar yazmış ve "Satranç Seviye Belirleme Testleri (1100-1399 ELO)" kitabını yayımlamıştır. Jeo-strateji, teo-strateji, uluslararası ilişkiler, Ortadoğu, İran, Kafkaslar, Azerbaycan, Orta Asya ve İsrail gibi konularda konferanslar vermiştir. Ayrıca tasavvuf ve felsefe, tarih ve psikoloji gibi konularla da ilgilenmektedir.

Dimes Hak Alerli Kimdir

Son 12 yılda, PESHKA Eğitim Setup’ı temelinde Rus-Sovyet Satranç ekolüne ait onlarca kursun Türkçe’ye çevrilmesine katkıda bulunmuştur. Ciddi bir altyapı sistemi ile başarılı eğitim vermek ve turnuva takımları oluşturmak amacıyla çeşitli projeler yürütmektedir.

Alerli, satrancın farklı psikolojik yönlerine dair düşüncelerini 2017 yılında yayımlanan "Satranç Psikolojisi -1" ve 2018 yılında yayımlanan "Satranç Psikolojisi -2" adlı kitaplarında okurlarıyla paylaşmıştır.