Birikim Nedir? Nasıl Birikim Yapılır?

Birikim nedir ve nasıl yapılır diye soranlardansanız, size bunun için birkaç tüyo verelim. Ama önce, birikim neymiş, neden yapılırmış? Birikim, belli parayı ya da harcanabilen diğer gelirlerini saklama yöntemi ile günbegün arttırması olarak bilinir. Bu birikim tercihi, kişinin geliri ve harcama biçimlerine göre değişir. Biz bira birikim işini gayrimenkul alımı için tercih ederiz. Ev almak, arsa almak bize hep sevimli gelir. Peki, nasıl para biriktirelim?

Birikim Yapmanın Özel Bir Yolu Var mı?

Öncelikle harcama alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Çünkü birikim meselesi, tüm harcamalar çıktıktan sonra kalan para üzerinden yapılır. Temel ihtiyaçların görülmesi daha elzemdir. Bunu dışında kalan para üzerinden birikim yapılabilir. O yüzden gereksiz harcamaları da kontrol altında tutmak gerekir.

Birikim

Birikim Yapma Yolları Nelerdir?

Birikim yapmanın bazı yolları vardır. Bu yollardan bazıları şunlardır;

  • Birikimleriniz için ayrı bir hesap açarsanız, diğer harcama yaptığınız hesaplardaki gibi buradaki para harcanmamış olur.
  • Daha sonra ne için para biriktirmek istediğinize karar verin, bu sizi motive edecektir.
  • Dilerseniz bankalarda yatırım hesabı da birikimlerinizi farklı kalemler altında da tutabilirsiniz.
  • Para biriktirmek için, tüm aile bireylerinden destek alın. Bu sizin ortak bir hayaliniz olsun. Örneğin; araba almak istiyorsanız ki bu bütün ailenin hayali olabilir. Birlikte çabalarsanız bu süreci daha çabuk atlatırsınız.
  • Harcama kalemlerinizi mutlaka yazın. Gider ve gelirleri aynı karede görmek sizi daha planlı bir şekilde hareket ettirir.
  • Birikim yapmak için çokça, sosyal medya hesabı ve blog yazarı bulmanız mümkündür. Bu hesapları takip etmek sizi motive eder.
  • Hedefleriniz olsun örneğin; bu ay 1 gram altın almalıyım. Ya da 100 dolar almalıyım gibi somut hedefler sizi birikimde daha başarılı kılar.
  • Kendinize tablolar yapabilirsiniz. Örneğin boyama sayfalarından alınmış bir elma ağacındaki, elmaların üzerine hedefler koyarak, tamamladığınızı boyama yöntemi ile hem eğlenirsiniz hem de birikim yaparsınız.

Dolar ve altın fiyatları (2 Mayıs 2024) Dolar ve altın fiyatları (2 Mayıs 2024)

Birikim Yapmanın Yararı?

Birikim yapmak, aslında o kadar eğlencelidir ki; tadına vardığınızda kendi birikim yapma yöntemlerinizi de devreye sokarak, çok daha etkili bir şekilde para biriktirebilirsiniz. Bütçeniz daha güvende olur, siz de geleceğe dair hayaller kurmuş olursunuz.